Rugvin van een bruinvis

Natuurjournaal 14 augustus 2022

Nature Today
14-AUG-2022 - Bruinvissen spotten en segrijnslak trekt zich terug.

Als je de lokale zoogdierlijst in de Nature Today-app bekijkt, ergens langs de kust, dan staat de bruinvis nu op veel plekken hoog in de lijst. In Scheveningen staat hij zelfs op de tweede plek. Bruinvissen – kleine walvissen – zijn niet makkelijk te zien. Vaak zie je alleen heel snel de rugvin boven het water uitkomen. Die is klein en driehoekig, anders dan de sikkelvormige rugvin van dolfijnen. Met veel geduld kan je vanaf een hoog duin of een zeepier zo’n vin spotten. In mei en juni zijn er weinig bruinvissen te zien, maar later in de zomer maak je steeds meer kans. Neem dus vooral je verrekijker mee naar een dagje strand.

Segrijnslak

Bij regen zijn er binnen de kortste tijd meer slakken te zien dan je kan tellen, maar bij droogte houden ze zich gedeisd. De segrijnslak bijvoorbeeld, een huisjesslak die vooral veel in tuinen voorkomt. Bij langdurige droogte trekt hij zich terug in zijn huisje, en sluit dat af met een dekseltje van slakkenslijm. In zomerslaap wachten ze nu vochtiger weer af, misschien komen ze later deze week wel weer allemaal tevoorschijn. Segrijnslakken hebben meestal een geelbruine schelp met bruine banden en gele vlekken. Het oppervlak is oneffen met veel ribbeltjes.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ben P, Wikimedia CommonsWikimedia Commons