Heelblaadjes

Natuurjournaal 16 augustus 2022

Nature Today
16-AUG-2022 - Heelblaadjes bloeit en gewone pantserjuffer vliegt.

Heelblaadjes staat nu in bloei. Het is er eentje uit de composietenfamilie: gele bloemen met heel veel smalle bloemblaadjes. Heelblaadjes is te herkennen aan de viltige bladeren en de rijke bloei. Boven in de plant bloeit een hele bos gele bloemen. De korte blaadjes staan horizontaal uit. Heelblaadjes heeft een uitgebreide wortelstok en staat soms in grote groepen bij elkaar. Het liefst op een vochtige plek, en ze kan zelfs licht brakke grond verdragen. De naam heelblaadjes doet gelijk denken aan een medicinale werking. In het Duits en Engels heet de plant vlooienkruid – Flohkraut, fleabane – en het eerste deel van de wetenschappelijke naam – Pulicaria dysenteria – gaat ook over vlooien. Schijnbaar schrikt de sterke geur vlooien af. Vroeger werd de plant ingenomen tegen allerlei kwalen, zelfs dysenterie, waar het tweede deel van de Latijnse naam naar verwijst.

Gewone pantserjuffer

In de nazomer is het de tijd van de pantserjuffers. Daarvan is de gewone pantserjuffer het meest algemeen en in het grootste deel van Nederland te vinden, met uitzondering van de zeekleigebieden. De juffers zijn opvallend gekleurd, glanzend metaalgroen tot koper. Als een glimmend harnas of pantser. Pantserjuffers hebben een voorkeur voor vennen, en maken ook gebruik van water met een wisselend peil of droogvallende vennen. De gewone pantserjuffer neemt ook met andere soorten water genoegen. Behalve aan de glimmende kleur, kun je pantserjuffers herkennen aan een opvallende eigenschap: in tegenstelling tot de rest van de juffers houden ze hun vleugels vaak deels gespreid als ze zitten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga