Gewone huisspin. Eratigena atrica

Natuurjournaal 5 september 2022

Nature Today
5-SEP-2022 - Huisspin rent rond en hop heeft bellen.

In aanloop naar de Spinnentelling van komend weekend, nemen we elke dag een spin onder de loep. We beginnen in huis met de gewone huisspin. Dit is de forse spin met lange bruine poten die in een hoekje van je garage woont. Op het achterlijf hebben ze een patroon van v-vormige vlekken. De gewone huisspin komt veel in huizen voor, maar maakt zelf ook een huis. Dat is een buisvormige web, met daarvoor een mat van niet-klevend spinsel. Prooien worden de woonbuis ingesleept. Meestal blijven ze in hun eigen huis, maar zeker in het najaar kunnen mannetjes plotseling door je huis rondrennen op zoek naar een partner.

Hop

De bierliefhebbers onder ons kennen ze wel, de bellen van de hop. De hopbellen zijn de bloemen van deze plant. Ze worden als conserveermiddel en als smaakmaker gebruikt bij het brouwen van bier. Hop is een klimplant en kan meters hoog bomen en struiken in groeien. Je kan hem een Europese liaan noemen, zo sterk zijn de strengen. Wist je dat hop uitsluitend rechtsom windt? Van de hopbellen kan je ook thee maken, dus wees er snel bij.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Ryan Hodnett, Wikimedia Commons; Mike Hirschler