Watervogeltellers in actie

Watervogels beter leren kennen en tellen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
23-SEP-2022 - Speciaal voor vogelaars die hun kennis willen bijspijkeren heeft Sovon de online watervogelcursus ontwikkeld. In vijf delen leer je met zelfstudie meer dan honderd soorten herkennen die je in het winterhalfjaar in Nederland kunt tegenkomen. Ook zijn er gratis webinars waarmee je je vaardigheden kunt verbeteren.

Vogels kijken is een voortdurend leerproces. Iedere keer als je op stap gaat, leer je wel weer wat nieuws. Handige aanwijzingen over hoe je soorten herkent, helpen je steeds wat verder. Stap voor stap word je een betere vogelaar en dat maakt het kijken naar vogels steeds leuker én interessanter. Die opgedane kennis kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om vogels te tellen en zo bij te dragen aan gegevens die nodig zijn om soorten en gebieden te beschermen.

Online zelfstudie

Sovon heeft voor vogelaars die graag wat bij willen leren een gratis online watervogelcursus ontwikkeld om je kennis over watervogels te verbeteren. Door het volgen van de cursus kom je in aanraking met het Watervogeltelproject. Ook het leren tellen van grotere groepen watervogels komt aan de orde. Tijdens de cursus krijg je handvatten om dit in de praktijk toe te kunnen passen. Je kunt de cursus afsluiten met de eindtoets en dan kun je voor jezelf bepalen of je kennis groot genoeg is om aan het Watervogeltelproject mee te doen.

Hoe doe ik mee aan de cursus?

Voor het volgen van de cursus registreer je je eerst bij Sovon. Je ontvangt een waarnemerscode die bestaat uit 4 letters en 2 cijfers. Na het activeren van je account met je eigen wachtwoord, kun je deelnemen aan de cursus.

Webinars

Begin september hebben we een webinar verzorgd over strandlopers. Hans Schekkerman gaf uitleg over het herkennen van deze moeilijke soortgroep.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Webinar over strandlopers van Hans Schekkerman (Bron: Sovon)

Je kunt deze webinar gratis terugkijken, in dit natuurbericht of via het YouTubekanaal van Sovon. Ook over andere vogelsoorten hebben we webinars gemaakt. Ook deze vindt je op het YouTubekanaal van Sovon.

Watervogels tellen?

Na het succesvol doorlopen van de cursus en het volgen van de webinars ben je klaargestoomd om de theorie in de praktijk te brengen.

Je kunt meedoen aan het watervogeltelproject dat ieder seizoen van september tot april loopt. Wil je een leuk gebied bij jou in de buurt vinden waar nog niet geteld wordt, dan kun je hier zoeken en aanmelden. Tijdens de maandelijkse tellingen kom je altijd wel wat moois en interessants tegen. Om te weten hoe het met de watervogels in Nederland gaat, is het belangrijk om hun aantallen goed te registreren. 

Tekst: Jelle Abma, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Marcel van Kammen
Film: Sovon Vogelonderzoek Nederland