Shark tagging

Eerste succesvolle offline bijeenkomst Caribbean Shark Coalition

Beneath the Waves, Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
17-OKT-2022 - Binnen het Caribisch gebied varieert de bescherming van haaien en roggen drastisch van eiland tot eiland. Om een meer verenigd netwerk op te bouwen kwam de Caribbean Shark Coalition (CSC) in september voor het eerst bijeen. Veertien verschillende landen kwamen samen voor veldtraining en om wetenschap en bescherming van haaien en roggen in het Caribische gebied te ondersteunen.

De bescherming van haaien en roggen in het Caribisch gebied varieert drastisch van eiland tot eiland. Zelfs op eilanden die haaienreservaten hebben opgericht, bestaan nog steeds aanzienlijke tekortkomingen in onderwijs, dienstverlening en handhaving. In een poging om een ​​meer verenigd netwerk voor het behoud van haaien en roggen op te bouwen, bracht de CSC individuen uit veertien verschillende landen in het Caribisch gebied samen om meer informatie over hun specifieke uitdagingen en successen te delen en training te geven om haaienbeschermingsprojecten in de toekomst goed te plannen en uit te voeren.

De Caribbean Shark Coalition (CSC) werd in 2020 opgericht door de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en Beneath the Waves (BTW) als reactie op internationale oproepen om de gezamenlijke inspanningen voor het behoud van haaien en roggen in het Caribisch gebied te verbeteren. De CSC ontmoette elkaar voor de eerste keer in levenden lijve op Sint Maarten van 12 tot en met 16 september 2022.

Veldtraining

In samenwerking met Nature Foundation St. Maarten, SXM Divers en Aqua Mania heeft het CSC twee dagen in het water doorgebracht om te leren hoe de zogenaamde Baited Remote Underwater Videos (BRUVs)  kunnen worden ingezet voor het monitoren van niet-invasieve habitats en soorten. Deelnemers leerden hoe ze BRUV’s konden inzetten en ophalen, uniforme gegevensverzameling en -registratie, en bespraken methoden en implementatie voor de apparaten in toekomstige projecten.

Deelnemers kregen ook praktische training voor het correct merken van drie soorten haaien, waaronder tijgerhaaien, Caribische rifhaaien en zwartsnuithaaien. Deze vaardigheden omvatten onder andere het opzetten van een drumlijn, het veilig vasthouden en loslaten van een haai, standaardmethoden voor metingen, het aanbrengen tags en het nemen van biologische monsters.

Workshop

Naast de veldtraining deden de deelnemers ook mee met een workshop om de in het veld gebruikte methodologie te herzien en, belangrijker nog, te leren deze gegevens in actie om te zetten. Dr. Oliver Shipley, Senior Research Scientist bij Beneath the Waves, deelde belangrijke inzichten voor goede data-analyse en visualisaties, belangrijk voor het verbinden van wetenschap en het grote publiek. Tadzio Bervoets, voormalig directeur van DCNA, leidde een rondetafelgesprek over een aantal uitdagingen waarmee haaien en het behoud van de zee in het algemeen in het Caribisch gebied worden geconfronteerd en nodigde elke deelnemer uit om persoonlijk inzicht te geven in hoe hun individuele organisaties deze uitdagingen aanpakken.

Toekomstig behoud

Het opbouwen van samenwerkingsverbanden in het hele Caribische gebied werkt om de communicatie tussen de eilanden te verbeteren en lokale capaciteit op te bouwen, terwijl het ook meer inzicht geeft in het behoud en de bescherming van de zee als geheel. In de toekomst zullen de verbindingen die tijdens deze workshop werden gelegd, helpen bij het beïnvloeden en vormgeven van toekomstige haaien- en roggenprojecten.

De workshop werd gecoördineerd door het DCNA en Beneath the Waves en werd mogelijk gemaakt dankzij financiering van Blue Marine FoundationWorld Wide Fund for Nature (WWF-NL) en operationele steun van GoPro for a Cause.

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en Beneath the Waves (BTW)
Foto: Drew McDougall, Beneath the Waves (leadfoto: haaien taggen)