Machospookkreeftje Saxifraga

Natuurjournaal 31 oktober 2022

Nature Today
31-OKT-2022 - Spookachtige onderwaterskeletten en zwammen met tentakels.

Vanavond is het halloween, een avond met uitgeholde pompoenen en griezelige outfits. Ook in de natuur kun je inspiratie opdoen. Je weet misschien niet dat het in de zee wemelt van de spoken. Of eigenlijk spookkreeften. Het zijn doorzichtige, langgerekte beesten met haakachtige grijppoten. Ze lijken meer op een skelet dan op een spook. Een soort heet ook letterlijk zo: wandelend geraamte. Stel dat je aan het snorkelen bent, en er tussen het wier ineens een doorzichtige klauw tevoorschijn komt! Nou ja, alleen als je een planktonnetje bent is dat echt eng. Spookkreeftjes zijn namelijk niet groter dan twee centimeter.

Inktviszwammen lijken uit de grond te komen kronkelen

Halloween is nog niet zo lang in Nederland, en dat geldt ook voor deze monsterlijke paddenstoel. Oorspronkelijk afkomstig uit Australië en Tasmanië, zijn de sporen van de inktviszwam in de vorige eeuw naar Europa meegelift. Op schapenwol, of misschien in de laarzen van soldaten. De knalrode paddenstoel heeft kronkelige tentakels. Het lijkt inderdaad net of er een octopus uit de grond komt, of misschien wel een buitenaards wezen. Net als stinkzwammen, groeit de inktviszwam uit een duivelsei. En ook deze kronkelige zwam verspreidt een doordringende kadaverlucht. Soms staan er een paar zwammen bij elkaar, en duivelseieren die bijna uitbarsten. Een onheilspellend gezicht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Eric Gibcus, Saxifraga; Romke Hoekstra, Wikimedia Commons