Arthur de Bruin

Tv-première prijswinnende natuurfilm 'Nederland Onder Water' op 16 november

Stichting RAVON
15-NOV-2022 - Hij sleept de ene na de andere filmprijs in de wacht: 'Nederland Onder Water – duik in onze ongekende natuur', Nederlands eerste echte onderwaterfilm. Maker Arthur de Bruin spendeerde meerdere jaren onder de waterspiegel om de kijker een wereld te tonen die tot voor kort onbekend was. Op woensdag 16 november is de tv-première van de film bij AVROTROS, NPO1, om 20.35u.

In 2017 ontstond bij De Bruin (39), die destijds ook nog visonderzoeker bij RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) was, het idee voor een film over onderwaternatuur in Nederland. Bij RAVON maakte hij de opstart en kreeg hij steun en ruimte, wat hem in staat stelde te focussen en te zoeken naar de vele partners die de film mede mogelijk maakten. Nu, na drie jaar aan het project gewerkt te hebben, ligt er een adembenemende film. Een film die je onderdompelt in een wereld en haar bewoners, die je moet zien om te geloven dat ze bestaan. Op woensdag 16 november is de tv-première van de film bij AVROTROS, NPO1, om 20.35u.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Trailer van Nederland Onder Water (Bron: M&N Media)

Hoofdrolspelers

De film speelt zich bijna volledig onder water af; het is daarom niet zo gek dat hij nu pas is gemaakt. Een aantal decennia geleden was het vrijwel onmogelijk geweest om onder water te kunnen filmen, vertelt De Bruin: “In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren onze wateren zo vervuild dat je weinig zag. In ons collectieve geheugen heerst de gedachte dat Nederlands water troebel en saai is. Maar dwars tegen die gedachte in, is er afgelopen decennia een bijzondere verandering gaande in Nederlands zoet water: zeldzame bewoners keren op spectaculaire wijze terug. Dat zijn nu de hoofdrolspelers van de film: soorten waar RAVON zich al jarenlang voor inzet, zoals de rivierprik, de grote modderkruiper en de paling.”

Filmposter Nederland Onder Water

Prijzen

Op een van de grootste natuurfilmfestivals van Europa (Greenscreen, Duitsland) won 'Nederland onder Water' uit meer dan 250 indrukwekkende films uit 43 landen de hoofdprijs voor beste natuurfilm van 2022. Maar ook op de 38ste editie van het internationale natuurfilmfestival Menigoute in Frankrijk, het Matsalu natuurfilmfestifal in Estland en het Wildlife film festival in Rotterdam viel ‘Waves beneath the Water’, zoals de film internationaal heet, in de prijzen.

 Arthur de Bruin (tweede van links) met de prijs voor Beste Natuurfilm tijdens het Greenscreen Festival. Links en rechts op de foto: resp 'bovenwaterfilmers' Mees Swinkels en Tim Visser. Midden: organisatie festival

De Bruin blijft er nuchter onder: “Het is een absolute aanmoediging om meer van deze verhalen te blijven vertellen. Ik ben vooral trots dat mensen de film ervaren zoals ik dat bedoeld had. Hij brengt verwondering teweeg over ogenschijnlijk eenvoudige dieren, waar wij ons koude kikkerlandje mee mogen delen. De reacties van mensen die de film zagen zijn complimenten die je als filmmaker raken. Mensen die sprakeloos zijn. Maar ook iemand die aangeeft dat ie nooit had verwacht zich te kunnen inleven in een paling.“

Je moet het zien om te geloven dat het bestaat: gewoon onder water, gewoon in Nederland.

Tv-première

Op woensdag 16 november is de tv-première van de film bij AVROTROS, NPO1, om 20.35u.

Tekst: RAVON
Foto’s: Arthur de Bruin; M&N Media; Blikonderwater
Perskit: media kunnen voor meer informatie een perskit downloaden.