Eerste Nederlandse onderwaterfilm in première

Stichting RAVON
2-MRT-2022 - Op 21 maart aanstaande vindt de première plaats van 'Nederland Onder Water – Duik in onze ongekende natuur'. Voor het eerst zien we de nog onbekende, maar buitengewoon rijke Nederlandse onderwaternatuur in volle glorie. De film is geregisseerd door Arthur de Bruin en geproduceerd door Ispida Wildlife Productions, bekend van 'Marker Wadden' en 'WOLF'. Hij wordt eind 2022 door AVROTROS uitgezonden.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

De trailer van Nederland Onder Water (Bron: Blikonderwater)

Filmposter

De première vindt plaats in Theater Amare in Den Haag en is de eerste publieke vertoning, bestemd voor alle partners en iedereen die aan de film heeft meegewerkt. Begin april zal de film vertoond worden tijdens de Nature On Tour maand van Pathé, die op 2 en 3 april van start gaat. Daarna zal de film nog de hele maand april in de Pathé-bioscopen te zien zijn. In het najaar van 2022 zal Nederland Onder Water bij AVROTROS debuteren op de nationale televisie.

Twee jaar aan materiaal

In 2017 ontstond bij Arthur de Bruin (39), die naast regisseur ook visonderzoeker bij RAVON is, het eerste idee voor een film over onderwaternatuur in Nederland. Nu, na veel voorbereiding en twee jaar fulltime filmen later, legt hij samen met Ispida Wildlife Productions en AVROTROS de laatste hand aan een adembenemende film, waarin de natuur zelf spreekt en een wereld toont die we niet eerder zagen. “Ik hoop dat mensen bij het zien van deze film dezelfde verwondering voelen die ik zelf heb ervaren.”

Hoofdrolspelers

De film speelt zich bijna volledig onder water af en het is daarom niet zo gek dat hij nu pas is gemaakt. Een aantal decennia geleden was het vrijwel onmogelijk geweest om onder water te kunnen filmen, vertelt Arthur: “In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren onze wateren zo vervuild dat je weinig zag. In ons collectieve geheugen heerst de gedachte dat Nederlands water troebel en saai is. Maar dwars tegen die gedachte in, is er afgelopen decennia een bijzondere verandering gaande in Nederlands zoet water: zeldzame bewoners keren op spectaculaire wijze terug. Dat zijn nu de hoofdrolspelers van de film: soorten waar RAVON zich al jarenlang voor inzet.
Een bittervoorn bijvoorbeeld, die zich sterk heeft uitgebreid door de goede waterkwaliteit, is niet alleen prachtig gekleurd in de paaitijd. Zijn bijzondere levenswijze in symbiose met een zwanenmossel is buitengewoon bijzonder en heb ik in detail vastgelegd. Maar ook verborgen soorten als de grote modderkruiper, die als een overlevingskunstenaar in onze uiterwaarden leeft, staat in de schijnwerpers. Voor de zeer mysterieuze paling is daarnaast nog een bijzondere hoofdrol weggelegd.”

Arthur aan het werk

 

Arthur duikt in het ijzige water

PR-inhaalslag voor koudbloedigen

De Bruin is in zijn dagelijks werk visonderzoeker bij RAVON, de natuurorganisatie die hem de ruimte gaf om zich volledig op het project te kunnen toeleggen: “Ik merkte in mijn werk dat natuurbeheerders en -beschermers over het algemeen meer op het land gericht zijn dan op waterleven. Omdat je planten, zoogdieren en vogels dagelijks kunt zien, krijgen ze meer aandacht, terwijl er ook natuurdoelen en ambities zijn afgesproken voor de wereld onder de waterspiegel. Denk maar aan grote modderkruiper, de rivierprik en andere soorten waar we vanuit Europese regelgeving als Nederland vooraan de lat staan. Onderwatersoorten leiden een verborgen bestaan, zelfs voor mensen die vakinhoudelijk op de hoogte zijn. Ik hoop dat deze film daar wat aan kan veranderen. Je zou het als een ‘PR-inhaalslag voor koudbloedigen’ kunnen zien.”

Sloot

Rivierdonderpad

Omarmen en beschermen

De film is echter vooral bedoeld voor een breed publiek: voor jong en oud en alle leeftijden. “De film gaat over de wereld onder water, het dagelijkse leven van haar bewoners, van Zuid-Limburg tot aan het Noordzeekanaal. Hij laat zien hoe alles met elkaar verbonden is. Ik heb mijn uiterste best gedaan om de dieren en hun leefgebied te laten zien zoals ze zijn en hoe ze zich gedragen. Ik hoop dat mensen de onderwaterwereld meer zullen gaan omarmen en zien dat deze net zo fascinerend is als de bovenwaternatuur. Er is echt iets te ontdekken wat de moeite waard is om te behouden en te beschermen.”

Winde 

Nederland Onder Water  - Duik in onze ongekende natuur

een film van regisseur                               Arthur de Bruin

verteld door                                                 Gijs Scholten van Aschat

montage                                                       Alan Miller

camera                                                         Arthur de Bruin, Mees Swinkels, Tim Visser

onderwatercamera                                    Arthur de Bruin | Blikonderwater producties

aanvullend camerawerk                           Max van Gils, Matthijs de Vos, Chris Blokhuis

producent                                                    Cees van Kempen

eindredactie AVROTROS                           Bert Meijer

scenario                                                        Karin Schagen, Arthur de Bruin, Cees van Kempen

tekst                                                              Karin Schagen

wetenschappelijke ondersteuning          Stichting RAVON

muziek gecomponeerd door                 Matthijs Kieboom & Pepijn Peeters

geluiddesign, foley en mixage                  Olivier Nijs

geluidsopnames onderwater                   Baudewijn Odé

 

Een productie van Ispida Wildlife Productions B.V. in coproductie met AVROTROS medegefinancierd door Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBo)

Nederland Onder Water is mede mogelijk gemaakt door

Stichting RAVON, Nationale Postcode Loterij - project Red Onze Paling, Prins Bernard Cultuurfonds, Gelders Waterschapsfonds, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Provincie Gelderland, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Rivierenland, Waterschap de Dommel, Hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Limburg, Waterschap Scheldestromen, Waterschap Hunze en Aa’s, Waterschap Vallei en Veluwe en STOWA. Daarnaast is de productie medegefinancierd door de Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBO).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arthur de Bruin.

Tekst: Arthur de Bruin, Jeroen van Riet, RAVON
Foto's: Arthur de Bruin; M&N Media; Blikonderwater
Film: Blikonderwater