snoek

Duik in de Week van Ons Water

Stichting RAVON
10-MEI-2017 - Beleef hoe bijzonder water in Nederland is. Van 12 tot en met 21 mei 2017 vieren we de nationale Week van Ons Water met als thema schoon en gezond water. Overal in het land worden uitjes en activiteiten georganiseerd. 'Duik in de Week van Ons Water'! Ga je mee vissen tellen?

Er komt drinkwater uit de kraan, je kunt vissen in de vijver en in de zomer kun je genieten van een frisse duik in een plas. Gelukkig is ons water schoon. Maar dat gaat niet vanzelf. Waar blijft eigenlijk het water dat jij door de wc spoelt? En hoe zorgen we ervoor dat ook vissen en planten schoon water hebben om in te leven? Dat ontdek je tijdens de Week van Ons Water.

Overal wat te doen

In de Week van Ons Water organiseren watermusea allerlei spetterende activiteiten en gaan van de zuiveringsinstallaties van de waterschappen de deuren open voor een kijkje in de keuken. Ook kun je de natuur in om zelf te zien hoe schoon en mooi ons water er in Nederland bij ligt. Ga op slootsafari, peddel een rondje in de kano of ontdek de kleinste waterdiertjes door een microscoop. Dan kom je er ook achter hoe belangrijk het is dat vissen ongehinderd door heel Nederland kunnen zwemmen. De wereld van ons water heeft veel facetten en er valt voor jong en oud heel veel te ontdekken. Ook zelf kun je een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door niet alles zomaar door het riool te spoelen, geen zwerfvuil te laten slingeren en je tuin te vergroenen. Kijk voor meer informatie, alle uitjes en acties op weekvanonswater.nl.

Vissen tellen in een beek

Vissen tellen

De visstand zegt veel over de natuur onder water. Hoe beter het gaat met ons water, hoe meer vissoorten zich er thuis voelen. Het water in onze rivieren, meren en sloten is niet zo goed, schoon en gezond als we willen. Denk maar eens aan de vervuiling van mest en bestrijdingsmiddelen en aan de sluizen en dammen die vissen maar moeilijk kunnen passeren als ze reizen. De paling bijvoorbeeld gaat om te paaien naar verre oorden op de oceaan en komt later weer terug. Gelukkig maken waterschappen en Rijkswaterstaat steeds meer vispassages en maken ze het het water steeds schoner en natuurlijker. Daar worden niet alleen de vissen gelukkig van, maar het geeft ons ook een mooiere leefomgeving. Met de ‘Nationale Actie Vissen Tellen’ tellen vele vrijwilligers tijdens de Week van Ons Water vissen in de Nederlandse wateren en wordt de visstand in kaart gebracht. Deze actie wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met Stichting RAVON en Sportvisserij Nederland.

Vissen tellen kan in schoon en helder water, zoals deze baarzen die aan het eten zijn

Initiatiefnemers

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vewin, het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten. Breng Ons Water in balans!

Meer informatie: www.onswater.nl/weekvanonswater.

Tekst: Geert Koole, Ministerie van IenM; Jane Alblas, Unie van Waterschappen; Joris Schouten, Rijkswaterstaat; Amarins Komduur, Vewin en Martijn Schiphouwer, RAVON
Foto's: Blikonderwater.nl (leadfoto: snoek in de sloot voor het huis); Mark Sloendrecht