Rechte koraalzwam

Natuurjournaal 19 november 2022

Nature Today
19-NOV-2022 - Zoek de rhododendronknopvreter en de rechte koraalzwam.

Hij is moeilijk te vinden, de rechte koraalzwam. Maar als je er eenmaal een gevonden hebt, vind je er meestal wel veel meer. Het heet dat je dan een zoekbeeld hebt ontwikkeld. Dat helpt om ook andere, dezelfde vormen te vinden, daar waar je ze eerst niet zag. De rechte koraalzwam gaat door de crèmekleur helemaal op tussen het gevallen blad in het bos met alle gele en bruine tinten. De ‘takken’ van deze zwam staan in een tros recht omhoog en doen sterk denken aan koraal. Er zijn nogal wat soorten koraalzwammen, maar dit is een heel algemene zwam die voorkomt op onder andere snippers of oude takken van loofbomen. Nu moet je erbij zijn, want ze kunnen slecht tegen vorst.

De rhododendronknopvreter

De piepkleine rhododendronknopvreter is geen heel algemene paddenstoel, maar daar waar rododendrons staan moet je ze kunnen vinden. Je ziet ze alleen op de dode, bruine knoppen van rododendrons, als minuscule zwarte speldenknopjes. Het schijnt dat de schimmel verspreid wordt door de rododendroncicade – die is knalgroen met twee rode lengtestrepen – waarvan de nimfen zich met de knoppen voeden. 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN