Winterjasmijn

Natuurjournaal 3 december 2022

Nature Today
3-DEC-2022 - Winterjasmijn in bloei en tjiftjaf overwintert ook in Nederland.

Het weer voelt langzaamaan een beetje winters aan, en ook de winterjasmijn staat al in bloei. Het is een geliefde tuinplant, omdat ze in december of januari begint met bloeien. Normaal gesproken vormen de gele bloemen de weinige kleur die in een winterse tuin te vinden is. Maar door de zeer late bladval dit jaar, zijn ook andere planten nog in gele herfsttinten gehuld. Oorspronkelijk komt de winterjasmijn uit rotsachtige berggebieden in China en Tibet. Daar bloeien ze net iets later. De Chinese naam betekent dan ook ‘bloem die de lente verwelkomt’.

Tjiftjaf

De tjiftjaf is nu te vinden in warmere gebieden. Deze vogels overwinteren in Portugal, Spanje en Noord-Afrika, vooral in Marokko. Daarbij trekken de vrouwtjes meestal iets verder naar het zuiden dan de mannetjes. De kleine insecteneters kunnen daar ’s winters makkelijker eten vinden dan hier. Toch zijn er steeds meer tjiftjaffen die in Nederland overwinteren, zeker in zachte winters. De aantallen zijn niet enorm, maximaal 2000 vogels, terwijl er hier ’s zomers wel 300.000 tot 500.000 tjiftjaffen broeden. De winterse tjiffen verblijven vooral in het zuiden, westen en in het rivierengebied. Ze zitten in struweel en ruigtes bij water, of juist in stedelijk gebied. Dat is niet gek bekeken, in steden is het meestal een paar graden warmer dan daar buiten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: NoJin, Wikimedia Commons; Mark Zekhuis, Saxifraga