mannetjesvaren

Natuurjournaal 17 december 2023

Nature Today
17-DEC-2022 - Mannetjesvaren nog groen en konijnen bijten op een houtje.

De mannetjesvaren is deels winterhard, en de grote varenbladen kan je dus nu nog tegenkomen. Ze groeien in bossen, maar ook in open terrein en zelfs op muren. Mannetjesvarens kunnen een meter hoog worden, en de grote, geveerde bladeren zijn het stereotype van een varenblad. Vroeger werden de wortels gebruikt als middel tegen lintworm. Maar ze zijn niet alleen giftig voor de parasiet, de kuur liep soms ook uit op een vergiftiging van de patiënt.

Konijnen eten bast en schors in de winter

Het is een karige tijd voor grazende dieren, nu gras- en andere plantengroei zo goed als stilstaat. Konijnen nemen hun toevlucht tot de schors en bast van laaghangende takken. Ze knagen haaks op de lengterichting, en in de vraatsporen zijn duidelijk de konijnentanden te herkennen. Ook bijten ze de naalden af van laaghangende sparren en dennentakken. Dat doen ze in de schemering en ’s nachts, maar ze gaan nooit ver uit de buurt van hun konijnenhol. In hun uitgebreide gangenstelsel wonen ze met een familie van tot wel tien konijnen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Joh. Pieterse, Waarneming.nl; Mark Zekhuis, Saxifraga