Juniperus communis. Jeneverbes

Natuurjournaal 24 december 2022

Nature Today
24-DEC-2022 - Groene jeneverbessen en wollige wisent.

Heb jij een kerstboom in huis, of een conifeer in de tuin met lichtjes versierd? Naaldbomen – met een chic woord coniferen – groeien overal in Nederland. Maar er zijn eigenlijk maar een paar inheemse soorten: taxus, jeneverbes en grove den. De jeneverbes zou geen fijne kerstboom zijn, de spitse naalden zijn superstekelig. Je vindt de struikachtige boom op heidevelden, stuifzanden, in de duinen en open plekken in het bos. Ze hebben nu zowel groene als blauwe bessen. Die blijven twee jaar aan de boom zitten, en verkleuren pas na een jaar naar blauwzwart. Ze hebben een sterke smaak en geur, en worden niet alleen in de zuurkool gedaan maar natuurlijk ook in jenever.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes van de wisent hebben hoorns

Heb je wel eens een wisent gezien? Het is het grootste landzoogdier van Europa, een neefje van de Amerikaanse bison, en hij woont ook in Nederland. Achter een hek, maar wel in natuurlijke kuddes in grote natuurgebieden. Je kunt ze zien in de Slikken van de Heen, op de Veluwe, de Maashorst en het Kraansvlak. Ze hebben nu een extra ruige wintervacht, met een lange ‘baard’ en een dikke haarbos op hun kop. Zowel de stieren als koeien hebben hoorns, maar de koeien zijn iets kleiner – en kunnen nu trouwens zwanger zijn. Wisenten eten graag gras, maar schillen ook de bast van bomen en takken. Als ware versnipperaars maken ze korte metten met omgevallen bomen of bulldozeren door de bosjes om bij een lekker hapje te komen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga