Citroenvlinder

Natuurjournaal 4 januari 2022

Nature Today
4-JAN-2023 - Winterslaapwoensdag: verstopte vlinders.

Welke dieren gaan in winterslaap om de kou te overleven? Tot het voorjaar is het elke woensdag Winterslaapwoensdag in het natuurjournaal en nemen we verschillende soorten onder de loep.

Waar zijn alle vlinder ’s winters eigenlijk? Net als veel insecten laten ze zich niet zien, en overbruggen de winter in een onvolwassen levensstadium. Bijvoorbeeld als eitje, rups of pop. Zo’n pop zit in een stevig jasje, hangend aan een plant of op de grond tussen de bladeren. Maar op diezelfde plekken kun je ook soorten vinden die als volwassen vlinder overwinteren. De citroenvlinder en de gehakkelde aurelia bijvoorbeeld. Kun je het je voorstellen, zo’n fragiele vlinder ergens verstopt tussen de planten? Juist door de lage temperatuur blijven ze in winterslaap en gebruiken ze zo min mogelijk energie. Vlinders zijn taaier dan je denkt, en in het voorjaar komen de citroenvlinders als eerste weer tevoorschijn.

Een dagpauwoog vind je nogal eens binnen

De dagpauwoog en kleine vos zoeken liever een droog winterhol op. Geliefde plekken zijn schuurtjes en zolders, maar ook bunkers en kelders. Daarmee maken we als mens het gebrek aan holle bomen een beetje goed, waar ze van nature in overwinteren. En een andere geschikte, droge plek zijn konijnenholen. De dagpauwoog die bij je op zolder overwintert, kan wakker worden als de temperatuur hoger wordt, bijvoorbeeld wanneer de verwarming aan is. Zet de vlinder dan op een droge, koude plek, bijvoorbeeld in de schuur. Zo komt hij lekker koel en slapend de winter door.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Dbolan wir, Flickr (citroenvlinder in winterslaap); Ian Dury, Wikimedia Commons