baarsje in handschoen

Corona-baars genomineerd voor fotoprijs

Naturalis Biodiversity Center
14-JAN-2023 - Naturalis-bioloog Auke-Florian Hiemstra is genomineerd voor de People's Choice Award van de fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year. Deze foto, van een baarsje dat stikte in een covid-handschoen, haalde de eindronde.

Als u vaker NatureToday leest, weet u waarschijnlijk wel wie Auke-Florian Hiemstra is. Enorme vent, enorm haar, televisiebioloog, Lowlands, kinderboek. Ondanks al het werk dat op zijn pad komt, stapt hij nog steeds vrijwel elke zondag in z'n kano om samen met een team van vrijwilligers de grachten in Leiden van drijfvuil te ontdoen. 

In augustus 2020 vond een van die vrijwilligers een handschoen met een visje erin. Hiemstra maakte er een foto van, schreef er een wetenschappelijke observatie over, en zette een website op waar iedereen dierlijke corona-slachtoffers kan melden

Publieksprijs

Die foto is nu genomineerd voor de People's Choice Award, de publieksprijs van de beroemde fotografiewedstrijd Wildlife Photographer of the Year, georganiseerd door het Natural History Museum in Londen. Daarmee laten Hiemstra en de 24 andere genomineerden ruim 39.000 andere fotografen achter zich. "Dat stemt nederig," geeft de bioloog toe. "Belangrijker dan de kans om te winnen, vind ik de mogelijkheid om nog een keer het verhaal van de dierlijke corona-slachtoffers te vertellen. De mondmaskers en handschoentjes die ons moeten beschermen, blijken juist gevaarlijk voor de dieren om ons heen. Ik zou de foto daarom op willen dragen aan alle vrijwilligers die zwerfvuil rapen om de impact daarvan op de natuur te verminderen."

 Grachtwacht-biologen Auke-Florian Hiemstra en Liselotte Rambonnet laten een meerkoetennest vol mondkapjes zien.

Meer informatie

  • De 25 genomineerde foto's staan hier, en het digitale stemhokje ook. Stemmen kan tot 2 februari.
  • De Leidse grachten-cleanup heet De Grachtwacht, meevaren is gratis.
  • Heb je een dier gevonden of gezien dat gestikt of verstrikt raakte in een mondkapje, handschoen of coronatest? Geef het door via CovidLitter.com

Tekst: Naturalis Biodiversity CenterFoto's: Auke-Florian Hiemstra; Alexander Schippers