Een wilde neushoorn verkent een waterpoel in Kaziranga National Park in India

Voor het eerst in 45 jaar geen Indiase neushoorns gestroopt

Stichting IFAW
21-JAN-2023 - Assam in India, waar de grootste populatie eenhoornige neushoorns ter wereld leeft, telt vandaag de dag bijna 2.900 dieren. De soort was ooit wijdverspreid in de hele noordelijke regio, maar werd begin jaren 90 door stroperij aan de rand van de afgrond gebracht. Dankzij de inspanningen van IFAW en Wildlife Trust of India is de soort nu in het noordoosten van India in aantal verdubbeld.

De neushoorn is – na de olifant – het grootste zoogdier dat op land leeft en speelt een belangrijke rol in het ecosysteem en voor andere dieren. Vroeger kwam de neushoorn zelfs in Europa voor, maar tegenwoordig zijn er nog vijf soorten neushoorns die leven in Afrika en Azië.

Grote herbivoor met één hoorn

De Indische neushoorn of pantserneushoorn is gemakkelijk te herkennen aan zijn grote, enkele hoorn, die alleen de volwassen neushoorns hebben. Hun hoorn is zo'n 60 centimeter lang en weegt rond de 3,5 kilo. Deze herbivoren gebruiken hun hoorn om hun territorium te verdedigen, hun kalveren te beschermen tegen andere neushoorns en ook tegen roofdieren, en om voedsel te zoeken – ze ploegen ermee door water en gebruiken hun hoorn om takken te breken.

Stropers jagen op deze neushoorns vanwege hun hoorn die als statussymbool wordt gezien en wordt gebruikt voor traditionele medicijnen. De hoorn van neushoorns bestaat uit keratine, hetzelfde eiwit waaruit haren en nagels van mensen bestaan, en heeft geen enkele bewezen medicinale waarde.

Tegenwoordig wordt het voortbestaan van de neushoorn ook ernstig bedreigd door overstromingen en doordat mensen zich steeds dichter in de buurt van zijn habitat vestigen. Land en natuurlijke hulpbronnen worden steeds schaarser en omdat neushoorns en mensen gebruik maken van dezelfde ruimte, is het risico op mens-dierconflicten met een dodelijke afloop voor beide groot.

Een neushoornkalf staand in groen gras bij het IFAW Wildlife Rescue Center in India, na gered te zijn van zware overstromingen in Assam

Een betere toekomst voor de neushoorn

De aankondiging door Assam Chief Minister Himanta Biswa Sarma dat er in 2022 in de Indiase deelstaat Assam geen neushoorns zijn gestroopt, wordt toegejuicht als een wereldwijd succes voor het instandhouden van diersoorten. Volgens de autoriteiten was de laatste geregistreerde datum waarop een neushoorn werd gestroopt 28 december 2021.

Deze prestatie is een voorbeeld van hoe we de toekomst van een soort ten goede kunnen veranderen. Dit volgt tevens op een sterke publieke actie waarbij 2.500 neushoornhoorns werden verbrand die vorig jaar bij stropers in beslag zijn genomen. Op die manier kunnen de hoorns niet terug in de handel komen en de vraag verder opdrijven.

IFAW en Wildlife Trust of India werken samen met de regering en de gemeenschappen van Assam aan het tegengaan van de stroperij van neushoornhoorns op de lange termijn en aan het vitale herstel van neushoornhabitats zoals het Kaziranga National Park en het Manas National Park in India. 

Tekst: IFAW
Foto's: Scott Anger (leadfoto: een wilde neushoorn verkent een waterpoel in Kaziranga National Park in India); IFAW