Kuifeend. Aythya fuligula

Natuurjournaal 21 januari 2023

Nature Today
21-JAN-2023 - Kuifeend heeft matje en kleine voorjaarsspanner is al ontpopt.

Kuifeenden zijn in de winter altijd een vrolijk gezicht. Het zijn net lakenvelder-eendjes, zwart met een witte flank. De mannen dan, de vrouwen zijn bruin, maar hebben wel ook een gele oogring. Het kuifje is bij de mannen iets langer en hangt als een matje in hun nek. Vooral in het waterrijke westen van het land zijn kuifeenden ’s winters talrijk. In april vliegen ze weer naar hun broedgebieden in Noord- en Centraal-Europa. Dan komen ook kuifeenden die in Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië hebben overwinterd hier weer terug om te broeden.

De mannetjes van de kleine voorjaarsspanner zijn variabel gekleurd

Ondanks de koude nachten zijn er toch wat nachtvlinders te zien. De kleine voorjaarsspanner zou misschien beter nieuwjaarsspanner kunnen heten. Deze nachtvlinder is namelijk al in januari te vinden. Na een reeks warme nachten, zoals rond de jaarwisseling het geval was, kruipen ze uit hun pop. Niet lang nadat het donker is beginnen de mannetjes te vliegen. Soms zie je ze overdag op een boomstam zitten, maar meestal zijn ze weggekropen tussen de boombast. De vrouwtjes hebben geen vleugels, maar kleine vleugelstompjes. De waardplant van de kleine voorjaarsspanner is eik en ze komt voor op de zandgronden en in de duinen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Thomas Landgren, Flickr; Ab H. Baas, Saxifraga