Rode heidelucifer

Natuurjournaal 22 januari 2023

Nature Today
22-JAN-2023 - Knalrode heidelucifers en donkerrode roodhalsganzen.

Lucifers en heide klinken niet als een succesvolle combinatie, maar niets is minder waar! De rode heidelucifer is een korstmos dat ook in de winter een mooie rode kleur naar de heide brengt. Het korstmosje bestaat uit een staafje en een felrood gekleurde kop: net een lucifer. Deze kop is het vruchtlichaam van de heidelucifer en zit tot de nok gevuld met sporen. Je vindt de heidelucifer vooral op de heide, maar ook op rottend hout in open bos. Zelfs op rieten daken kleuren ze de wereld rood. In dit natte winterseizoen zijn ze op hun mooist en zeker het speuren waard.

Een zoekplaatje: roodhalsganzen in een groep rotganzen

Het donkerrood van de roodhalsgans is op heel andere plekken te vinden. Deze schaarse wintergast is te vinden in groepen andere ganzen, bijvoorbeeld in de polders van Zuid-Holland en Zeeland en in Friesland en Groningen. De roodhalsganzen bij ons zijn nogal afgedwaald, de meeste overwinteren rond de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Het broedgebied ligt ook behoorlijk oostelijk: het verre noorden van de Oeral en Siberië. De kleine roodhalsganzen zijn prachtig en opvallend gekleurd, maar het is nog verbazingwekkend moeilijk er eentje te ontdekken in een grote groep ganzen. Als je er eentje wil zien, kun je het best eens op Waarneming.nl kijken waar ze zitten. En dan je verrekijker en een hoop geduld mee.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Olav de Bruijn en Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Ian Kirk, Wikimedia Commons; Gertjan van Noord, Flickr