Smient Saxifraga

Natuurjournaal 7 februari 2023

Nature Today
7-FEB-2023 - Zonnige smient en zin in zomerkamp vol natuur.

Een zonnige winterdag wordt nóg mooier als je een smient ziet. Deze eend is een vaste wintergast in Nederland, van november tot maart zijn er hier bijna een miljoen smienten. In de vogellijst vind je ze ook snel, tussen andere watervogelwintergasten. Met hun mooie verenkleed vrolijken ze water en polders op. Zoals bij alle eenden zijn de mannetjes opvallender gekleurd, met een fijn getekende grijze rug, roze borst en kastanjebruine kop met een zonnige, roomgele streep. Maar de vrouwtjes zijn ook goed te herkennen aan de blauwige snavel met zwarte punt. Zodra het voorjaar aanbreekt, vertrekken onze smienten naar de broedgebieden in het hoge noorden van Europa.

Ga mee op een zomerkamp vol natuur!

Kijk je door het zonnige winterweer juist extra uit naar de zomer? Goed nieuws voor kinderen en jongeren die van natuur houden: je kan je nu inschrijven voor de zomerkampen voor jongeren van de JNMNatuurontdekkersNJN en Woesteland. Je vindt ze allemaal hier in de Nature Today-app, bij het tabblad ‘Jongeren.’ Ook de komende tijd zijn er genoeg activiteiten!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, SaxifragaJNM