Esox lucius. Snoek

Natuurjournaal 12 februari 2023

Nature Today
12-FEB-2023 - Paaitijd voor de snoek en tuinwolfsmelk met schijnbloem.

Voor snoeken is de paaitijd aangebroken, die duurt tot mei. Ze paaien het liefst aan ondiepe oevers met veel waterplanten, of in ondergelopen weilanden. Als die niet in de buurt zijn, trekken ze ernaartoe. De snoek zet tijdens het paaien duizenden eitjes af, maar alle kleine snoekjes staan op het menu van veel andere dieren. Ze zullen zich moeten schuilhouden tussen waterplanten. Tot ze tien centimeter lang zijn eten ze alleen minuscule waterdiertjes.

Tuinwolfsmelk

Een opvallend stadsplantje in deze tijd is de tuinwolfsmelk. Veel mensen kennen wolfsmelk onder de Latijnse naam Euphorbia als tuinplant, met opmerkelijke geelgroene schijnbloemen. Maar er zijn ook meerdere inheemse soorten wolfsmelk, waarvan de meeste nu zeer zeldzaam zijn. De kleine tuinwolfsmelk is niet echt inheems, maar al wel eeuwen geleden uit Zuid-Europa komen aanwaaien. Het is een zomerbloeier, maar het leuke is dat er het hele jaar wel een paar exemplaren in bloei staan. Als je goed kijkt zie je kleine gele bloemetjes tussen de groene schutbladen zitten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Eric Gibcus, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga