Grutto's

Natuurjournaal 13 februari 2023

Nature Today
13-FEB-2023 - Grutto is onderweg; zoek de kleine bloemen van akkerereprijs.

Met de lente in aantocht is ook de grutto onderweg – van de overwinteringsgebieden in vooral Senegal en Guinee-Bissau naar de broedgebieden in Nederland. Op deze kaart kan je grutto’s met gps-zender volgen op reis. Sommige grutto’s zijn nu al in Spanje en Portugal waar ze te vinden zijn in rijstvelden en wetlands. Hopelijk vinden ze daar genoeg eten, want door droogte staan sommige wetlands in Spanje nu zelfs ’s winters droog. Niet lang meer en de grutto's komen hier aan – negentig procent van de Europese populatie broedt in Nederland. Maar ook hier hebben ze het niet makkelijk door de intensieve landbouw, zou het broedseizoen dit jaar beter worden dan in 2022?

De bloemen van akkerereprijs kunnen wit zijn, of wit met lichtblauw

Akkerereprijs is een echt vroege bloeier en de bloemknoppen kun je nu al zien zitten bij dit kleine plantje. De bloemen zijn heel lichtblauw met wit, of zelfs helemaal wit. Zeker niet zo helder hemelsblauw als bij de grote ereprijs en de gewone ereprijs die in de lente bloeien. Akkerereprijs houdt van zware grond en staat behalve op akkers ook in tuinen, moestuinen en rommelige hoekjes in de stad.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Peter Meininger, Saxifraga