Bever

Beverbitterballen?! Bevers en otters opsporen via poep

Zoogdiervereniging
9-MRT-2023 - Het monitoren van otters en bevers vormt een belangrijke basis voor het beschermen van deze waterzoogdieren en is nodig om duurzaam met ze te kunnen samenleven. Maar hoe monitor je ze en op welke sporen let je dan? Elze Polman is projectleider bij de Zoogdiervereniging en inmiddels expert op dit gebied. Ze geeft je graag een kijkje achter de schermen van het veldwerk, ofwel zoeken naar poep.

Opvallende plekjes

Waar zie je de otter? Deze vraag wordt vaak gesteld. Het antwoord is simpel. Eigenlijk laten otters zich niet makkelijk zien. Wat je wel kan zien, is de poep. Otters willen dat andere dieren en andere otters hun poep ruiken. Daarom poepen ze op opvallende plekken, onder bruggetjes bijvoorbeeld in de buurt van drukke steden. Daar kan je flink wat otterpoep vinden.

Otterspraint

Eenmaal geroken dan weet je genoeg

“Otterpoep moet je vooral ruiken. Als je die geur eenmaal hebt geroken, blijft deze wel hangen,” lacht Elze. Qua substantie vind je vaak visgraten en kleine schubjes. Meestal is de poep enigszins grijsachtig, of roodachtig als er een kreeft verschalkt is.

Herintroductie otter en bever in Nederland

De otter en de bever zijn in Nederland uitgestorven door de mens en weer geherintroduceerd. Als waterland is het iets om trots op te zijn dat we met zulke mooie dieren kunnen samenleven. “Maar,” vertelt Elze, “het is ook belangrijk dat we nuchter genoeg blijven en beseffen dat er soms botsingen zullen zijn tussen dier en mens. Houd een open blik en geef dieren de ruimte, dan zul je zien wat het oplevert.”

Beverbitterballen

De poep van de bever is totaal anders. Elze noemt ze ook wel bever-bitterballen. Als je die vindt is dat enorm gaaf, want bevers poepen in het water en dus spoelt het vaak weg. De beverbitterballen bestaan volledig uit van die houtschaafsels.

Andere sporen van de bever zijn wel goed op te merken als ze in een gebied zitten. Denk aan afgeknaagde takken of bomen. Om de bever zelf te kunnen zien, moet je vooral in de schemering en in de nacht op zoek. Maar soms heb je geluk in de ochtend. Elze ging een keer ’s ochtends rond 10 uur op zoek naar beversporen. Mensen die meegingen waren gewaarschuwd: “De kans dat je bevers ziet is super klein, zeker in de ochtend.” Maar eenmaal aangekomen op de plek zaten twee bevers zich uitgebreid te poetsen en lekker te chillen.

Bevers

Nature Talk waterzoogdieren vrijdag om 15.00 uur

Wil jij meer horen over poep en beverbitterballen, en meer leuke dingen te weten komen over bevers en otters? Meld je dan snel nog aan voor de Nature Talk van morgen, vrijdag 10 maart. In 30 tot 45 minuten neemt Elze je mee in de wondere waterwereld van waterzoogdieren. Vanaf 15.00 uur ben je online van harte welkom.

Meer informatie

Tekst: Ingeborg van Es, Annelies Elsendoorn en Elze Polman, Zoogdiervereniging
Foto's: Jamie Lebbink; Leen Kiekboom; Eveline van der Jagt