Phylloscopus collybita. Tjiftjaf

Natuurjournaal 19 maart 2023

Nature Today
19-MRT-2023 - Let op de tjiftjaf en ringslang wordt wakker.

Een makkelijker vogelgeluid is er bijna niet: het tjif-tjaf van de tjiftjaf. Wanneer is het weer te horen? Enkele vogels die het er op gewaagd hebben hier de winter door te brengen, zijn al twee weken bezig met hun getjif en getjaf. Maar de meeste moeten nog komen, ’s nachts vliegen ze uit Spanje, Portugal en Marokko naar het noorden. De tjiftjaffen waren vorig jaar rond deze tijd alweer terug, maar de reis kan flink beïnvloed worden door het weer. De noordenwind heeft nu voor wat vertraging gezorgd. Maar ze zijn onderweg, en binnen twee weken miegelt het in bosjes weer van de tjiftjaffen.Zingende tjiftjaf (Bron: Peter Boesman)

De ringslang heeft achter de nek twee gele en zwarte vlekken

Nu de temperatuur oploopt, ontwaakt de ringslang uit de winterslaap. Net als bij adders, zijn de mannen de eerste die wakker worden. De eerste tijd doen ze niks anders dan zonnen. Ze blijven nog in de buurt van de overwinteringsplekken. Niet gek bekeken, want als in april de vrouwen ook tevoorschijn komen, kunnen ze gelijk paren. Ringslangen komen altijd in de buurt van water voor, maar hebben ook hoge en droge plekken nodig om te overwinteren en eieren te leggen. Ze komen in Nederland vooral voor in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland. De rest van het land is óf te droog, óf te nat.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Rik Kruit, Saxifraga; Renier Blok, Waarneming.nl
Geluid: Peter Boesman, xeno-canto