Reigersbek

Natuur op de stoep: verzamelen in de geest van Thijsse

Hortus botanicus Leiden
2-APR-2023 - Het Zaans Museum bewaakt een schat: de originele aquarellen van bloemen, insecten en landschappen uit de jaren 1903-1940, gemaakt voor de plaatjesalbums van Verkade. Geen betere plek dan deze schatkamer om nieuwe, eigentijdse afbeeldingen van stoepplanten, gemaakt door leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland, te tonen.

De afbeeldingen voor de verzamelplaatjes zijn nog even stralend en levendig als toen ze geschilderd werden. De vereniging vindt het een grote eer dat de eigentijdse werken naast de originelen voor de Verkade-albums liggen. 

Maarts viooltjeWinterpostelein

Natuur dichtbij huis

De natuur dichtbij huis ontdekken past helemaal in de traditie van Jac. P. Thijsse, dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums. Hij wist in de vorige eeuw iedereen enthousiast te krijgen voor de Nederlandse natuur. De albums leerden ons dat het ‘gewone’ de moeite waard was om te beschermen. Geïnspireerd door Thijsse en de kunstenaars van de Verkade-plaatjes hebben de leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland aquarellen en tekeningen gemaakt van stoepplantjes. In het museum worden deze naast de originele aquarellen uit de Verkade-albums gepresenteerd. Net als op de stoep wisselen de plantjes in de vitrines met de seizoenen mee.

WinterposteleinGewone reigersbek

Hondsdraf

Eigentijds

De eigentijdse afbeeldingen zijn gemaakt voor het Stoepplantjesalbum, geheel in de geest van Thijsse. Dit keer hoeven er geen koekjes of waxinelichtjes te worden aangeschaft: wie het boek koopt, krijgt de plaatjes erbij. Het verzamelen bestaat uit waarnemen: heb je een plant gezien, dan mag je het plaatje inplakken. Zo ontstaat een papieren herbarium en een schat aan mooie herinneringen.

Stoepplanten

De tentoonstelling Stoep onder de loep is een samenwerking tussen het Zaans Museum, de Hortus botanicus Leiden en de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Samen willen we meer waardering kweken voor wilde planten die tussen de stoeptegels groeien. Vanwege de kwetsbaarheid van de oude aquarellen is de ruimte net voldoende verlicht, wat bijdraagt aan de sfeer. Ook wordt de opstelling twee keer gewisseld, zodat er in de looptijd van de tentoonstelling (nog tot eind 2023) drie verschillende combinaties van oude en nieuwe werken te zien zijn: lente, zomer en herfst.

Voor meer informatie

Tekst: Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden
Afbeeldingen: Zaans Museum - Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Verkade (leadfoto: reigersbek); Jacqueline Kok; Marianne van der Stee

Gewone reigersbek