Coronella austriaca. Gladde slang

Natuurjournaal 11 mei 2023

Nature Today
11-MEI-2023 - Klein vogelpootje bloeit klein maar fijn en leer meer over reptielen.

Vanaf nu zijn ook reptielen in de Nature Today-app te vinden! In de landelijke lijst zie je welke soorten slangen en hagedissen er nu te zien zijn. Als je een soort volgt, krijg je updates over hoe ze hun jaar doorbrengen. De Nederlandse reptielen komen niet overal voor, want ze stellen allemaal specifieke eisen aan hun omgeving. Met een abonnement kun je zien welke soorten er bij jou in de buurt te vinden zijn. De mysterieuze gladde slang komt bijvoorbeeld maar op een paar plekken voor. Daar liggen de vrouwtjes nu te zonnen, ze zijn eindelijk uit hun winterslaap.

Klein vogelpootje blijft vaak laag bij de grond

Om het klein vogelpootje te zien, moet je met je neus dicht op de grond. Het is geen vogelspoor maar een laagblijvend plantje. Ze bloeit nu met veelkleurige vlinderbloemen: wit met rode of paarse strepen. Die tekening is het honingmerk: het uithangbord voor insecten dat er wat te halen is. Ze landen op het gele deel van de bloem – de kiel – die openklapt en zo de nectar én meeldraden bereikbaar maakt. Net als andere vlinderbloemigen groeien de zaden in peulen. Die van klein vogelpootje zijn een beetje krom en ingesnoerd, en groeien vaak met een paar bij elkaar. Net een vogelpoot.  Je vindt het kleine plantje op zandgronden, op schrale plekken waar de begroeiing laag is.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga