Steenmarter

Natuurjournaal 10 juni 2023

Nature Today
10-JUN-2023 - Jonge steenmarters ruiken marterpaden en zeldzame witwangstern ziet eruit als visdief.

Jonge steenmarters zijn nu twee tot drie maanden oud en worden steeds zelfstandiger. De moeder zoogt ze niet meer, ze krijgen alleen nog maar vast voedsel. Een lekkere muis, een vogelei, een vette larve of een hapje dat uit de vuilnisbak is opgescharreld. De jongen, meestal drie, gaan nu samen met de moeder op stap en leren de omgeving kennen. Door de geurklieren in de voetzolen wordt de route gemarkeerd en kunnen de jongen de marterpaden volgen. Binnenkort gaan ze ook zelfstandig op voedseltocht. Ze moeten wel oppassen voor vossen en roofvogels, die weten nog wel eens een jong te verschalken. Voor ons mensen is dit de beste tijd om steenmarters te spotten. Jongen, of volwassen steenmarters die door de lange dagen al voor het donker uit hun schuilplaatsen komen.

Witwangstern in het moerasgebied bij het Zuidlaardermeer

Witwangsterns zijn een van de drie soorten moerassterns. Daarvan is de zwarte stern het algemeenst, witvleugelstern en witwangstern zijn veel zeldzamer. Die eerste twee zijn overwegend donkergrijs en zwart. Maar de witwangstern lijkt met zijn zwarte petje meer op een visdiefje, die ook in het binnenland voorkomt. Witwangsterns zijn donkerder grijs, waardoor de witte wang extra opvalt. Ook is de gehele bovenzijde grijs en hebben ze een nauwelijks gevorkte staart. Witwangsterns zijn opportunistische vogels, die vooral bij droogte in Zuid-Europa in het vroege voorjaar doortrekken naar hier. In mei en juni zijn er altijd wel wat witwangsterns op bezoek, en de afgelopen jaren broedden er ook kleine aantallen in nieuwe moerasgebieden bij Groningen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Aah-Yeah, Flickr; Martin Roomer, Waarneming.nl