Doorschijnende zakpijp

Natuurjournaal 14 augustus 2023

Nature Today
14-AUG-2023 - Wat is de doorschijnende zakpijp en op zoek naar saaie én sierlijke garnalen.

Snorkelen is echt iets voor op vakantie. Óók voor een vakantie in Nederland. De Oosterschelde is bekend als locatie voor veel onderwaterleven, maar ook onder de pontons van jachthavens in zee kun je van alles ontdekken. De doorschijnende zakpijp bijvoorbeeld. Niet de meest charmante naam – deze dieren zijn vernoemd naar de oude naam van een doedelzak – maar wel een fascinerend gezicht. Ze zuigen water naar binnen met één opening, filteren kleine voedzame fliebertjes eruit, en het water stroomt uit de andere uitgang weer weg.

De gewone steurgarnaal wordt niet voor niets ook wel sierlijke steurgarnaal genoemd

De gewone garnaal (in de garnalencocktail bekend als noordzeegarnaal) verstopt zich in het zand, alleen zijn voelsprieten steken erbovenuit. Ze vallen liever niet op, hebben een camouflagetekening van vlekjes en kunnen zelfs van kleur veranderen! Hoe anders ziet de gewone steurgarnaal eruit, die ook wel sierlijke steurgarnaal wordt genoemd. Steurgarnalen zijn dan ook slechts hele verre familie van garnalen. De kleurrijke sierlijke steurgarnaal leeft liever op een stenen ondergrond. Ze zijn in Nederland vooral te vinden in de Oosterschelde, aan rotskusten in de rest van Europa zie je ze ook vaak in getijdenpoeltjes.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, Nature Today
Foto’s: Eric Gibcus, Saxifraga