Hennepnetelgoudhaan

Natuurjournaal 1 september 2023

Nature Today
1-SEP-2023 - Zoek de hennepnetelgoudhaan en de moerassprinkhaan.

De hennepnetelgoudhaan is een prachtig kleurrijk diertje van amper 7 millimeter lang.  De metaalachtig glanzende kleuren rood, groen, blauw en violet lopen in lengtestrepen over de kop, het halsstuk en de dekschilden. Je zal hem maar tegenkomen! Hij is vooral te vinden op netelsoorten als dovenetel en hennepnetel, de naam zegt het al. De hennepnetelgoudhaan eet van de bladeren. De soort is zeer algemeen in Nederland.

De moerassprinkhaan is niet te verwarren met de andere sprinkhaansoorten die in Nederland voorkomen

Sprinkhanen. Waarom heten deze dieren eigenlijk geen springhanen? Het sprink schijnt toch echt afkomstig te zijn van springen, en dat haan heeft er wellicht mee te maken dat hanen ook zulke schokkende sprongen kunnen maken. Als ze wegspringen is het maar de vraag of ze zelf weten waar ze terecht zullen komen, het gaat alle kanten op. Sprinkhanen hebben in ieder geval hele sterke springpoten. Freek Fonk vermeldt dat als wij zo ver konden springen, we in drie sprongen een heel voetbalveld over zouden kunnen steken!

De hier getoonde moerassprinkhaan is de meest bonte van de vele sprinkhaansoorten die er in Nederland voorkomen en is niet te verwarren met de andere soorten. Vaak komen er rode vlekken voor op het lichaam, die goed afsteken tegen het helder geelgroen. Je kan hem onder andere vinden in vochtige heidegebieden en bij de oevers van vaarten en rivieren.

Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN