Basiscursus Planten en Dieren Herkennen

SoortenNL presenteert nieuwe editie cursus Planten en Dieren Herkennen

SoortenNL
30-MRT-2024 - Speciaal voor natuurliefhebbers die meer willen leren over planten, dieren, bomen, paddenstoelen, vlinders, insecten en andere mooie natuur die Nederland rijk is, organiseert SoortenNL de cursus Planten en Dieren Herkennen. Van 9 mei tot en met 11 juli is er elke week een online les waarin onze eigen natuur centraal staat, inclusief huiswerkopdrachten en een certificaat.

Hoe herken je verschillende Nederlandse plant- en diersoorten en waar en hoe leven ze? De cursus Planten en Dieren Herkennen is een praktische cursus voor iedereen die Nederlandse soorten wil leren kennen, en: voorkennis is niet nodig. Zwemt hier een otter of een bever? At de eekhoorn of de specht van deze dennenappel? Welke vlinder vliegt er in mijn tuin? Tijdens de cursus leer je verrassend snel algemene soorten herkennen, hoe ze leven en wat je voor ze kunt doen!

Interesse in natuur

"Nederlanders krijgen steeds meer interesse voor de natuur", vertelt Sander Turnhout, initiator van de cursus. "Mensen gaan vaak een wandeling maken of stappen op de fiets en verkennen zo de natuur. Wij kunnen die ervaring verbreden en hun nieuwsgierigheid prikkelen door ze extra kennis en tips mee te geven." Dat er veel vraag naar is, blijkt uit de eerdere edities die SoortenNL organiseerde: "We hebben veel mooie complimenten ontvangen en kijken ernaar uit om te starten met een nieuwe en verbeterde editie!"

Uniek lesprogramma

Het docententeam bestaat uit experts uit alle hoeken van de Nederlandse natuurwereld: zoogdieren, dieren en wieren van de zee, planten, vissen, reptielen en amfibieën, vlinders en libellen, paddenstoelen, vogels, en (korst)mossen.

Het lesprogramma is als volgt:

  1. Introductie en diersporen - Annemarie van Diepenbeek (auteur & dierspoorexpert).
  2. Zoogdieren - Elze Polman (Zoogdiervereniging).
  3. Planten - Stef van Walsum (FLORON).
  4. Vlinders en libellen - Kars Veling (De Vlinderstichting).
  5. Vissen en zoetwaterdieren - Mick Vos (RAVON).
  6. Paddenstoelen - Mark Smeets (NMV).
  7. Dieren en wieren van de zee - Brendan Oonk (Stichting Anemoon).
  8. Reptielen en amfibieën - Jeroen van Delft (RAVON).
  9. Mossen en korstmossen - Henk-Jan van der Kolk (BLWG).
  10. Vogels - Hugo Wieleman (SOVON).

Boek

Basisboek Veldbiologie

Tijdens de cursus maken we gebruik van het boek "Basisboek Veldbiologie" van Sander Turnhout. Hierin vind je veel soorten die in Nederland voorkomen, inclusief praktische tips om ze te vinden en te identificeren. Het boek is niet vereist om de cursus te volgen. Bestel je het boek, dan krijg je korting op de cursus. 

Meer informatie:

Tekst: SoortenNL
Beeld: SoortenNL; Sander Turnhout