muurleeuwenbek

Van mossen op de stadsmuur tot waterbeestjes in de gracht: kom 25 mei naar Wageningen voor een dag vol biodiversiteit

Wageningen University
11-MEI-2024 - Wie denkt dat stadsnatuur weinig voorstelt, moet op 25 mei naar Wageningen komen. Daar organiseren Wageningen University & Research (WUR), gemeente Wageningen, KNNV en Stadslab Wageningen een Biodiversity Challenge voor jong en oud. Ga mee met excursies in en om het centrum, ontdek de waterbeestjes in de gracht en bezoek de doe-markt in de Grote Kerk.

Na het succes van voorgaande jaren op Wageningen Campus, is de Biodiversity Challenge nu uitgebreid naar de stad Wageningen zelf. Van 22 mei tot en met 22 juni is er een boeiend programma met natuurexcursies, lezingen en een Bioblitz (soortentelwedstrijd). Vooral op zaterdag 25 mei staat Wageningen in het teken van alles wat groeit en bloeit: een mooie dag om je te laten inspireren! Meld je aan voor één van de gratis excursies onder leiding van gidsen van KNNV en WUR. Alle excursies vertrekken vanaf de Grote Kerk in het centrum van de stad.

Rijke stadsnatuur

De Biodiversity Challenge is een manier voor inwoners van de stad Wageningen om meer te weten te komen over de natuur in hun eigen omgeving. Want er is veel mooie natuur te vinden, zelfs op de meest stenen plekjes. Wist je bijvoorbeeld dat er ringslangen te vinden zijn in de parken? Of bijzondere mossen en planten op de vestingwal? Een deel van de excursies gaat de uiterwaarden in, bijvoorbeeld om naar vogels te kijken, zoals de blauwborst en de rietzanger.

Rietzanger (Acrocephalus schoenobaen)

Akkerhommel (Bombus pascuorum) op gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis)

Er zijn excursies over planten (één of twee uur), insecten, vogels, mossen, gallen, paddenstoelen en schimmels, waterleven, en een ecologische wandeling langs de gracht. Verder zorgen we voor een speciale kinderexcursie voor kinderen van 9 tot 12 jaar oud. Sowieso zijn kinderen overal van harte welkom.

Doe-markt in de Grote Kerk

Voor iedereen is de Grote Kerk op 25 mei open om te bezoeken. Daar vindt een doe-markt plaats met veel verschillende stands. Kijk door microscopen naar bodembeestjes en de microcosmos, of vraag aan een expert hoe je je tuin of balkon kan vergroenen. Bekijk de natuurdocumentaires Groenkijkers en De Verwonderaars en laat je inspireren door de groene projecten uit de gemeente. Kortom, het wordt een mooie dag die je zeker niet wil missen! Schrijf je dus nu in, en ontdek de natuur in Wageningen met je familie en vrienden.

Tekst: Wageningen University & Research
Beeld: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga (leadfoto: muurleeuwenbek); Mikay Breet; Tjomme Fernhout