BovensteBeste Bermbeheerder - primair

Stem nu op de BovensteBeste Bermbeheerder

De Vlinderstichting
3-JUN-2024 - De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur organiseren voor de derde keer de verkiezing van de BovensteBeste Bermbeheerder. Uit de kandidaten die de afgelopen weken door het publiek zijn genomineerd, heeft de jury de vijf meest aansprekende geselecteerd. Van 1 tot 21 juni kan iedereen stemmen op hun favoriet.

Steeds meer gemeenten, provincies en waterschappen hebben gelukkig bloemrijke bermen. Ook sommige particuliere bermbeheerders zijn kleurrijk bezig. De Vlinderstichting wil graag bermbeheerders die zich met succes inzetten voor ecologisch bermbeheer in het zonnetje zetten. Daarom wordt elke twee jaar de BovensteBeste Bermbeheerder gekozen. Vanuit het hele land zijn er de afgelopen weken beheerders genomineerd en de jury heeft er daarvan vijf uitgekozen waarop gestemd kan worden.

Bloemrijk grasland is essentieel voor veel biodiversiteit

Kies je favoriete bermbeheerder

Dit zijn voor dit jaar de vijf kandidaten, in willekeurige volgorde, waaruit je kunt kiezen:

Cris Stroe (Kralingen-Crooswijk)
In de grote stad zijn er veel belangen en stemmen. Om dan ecologisch bermbeheer in te voeren, is een hele opgave. De gemeente wil graag vergroenen en samen met bewoners laten ze zien dat het ook kan. Cris is daar volop mee bezig.

Gemeente Apeldoorn
Apeldoorn is een grote gemeente (in oppervlak) die groen hoog in het vaandel heeft staan en graag bijdraagt aan het veelkleurige landschap waarbij de groene kleur de boventoon voert. Dat voeren ze uit en dragen ze uit, zodat de inwoners worden meegenomen.

Jurtko Boerma & Joke Hellenberg
Veel mensen nemen het heft in eigen hand en maaien hun strookje groen plat. Deze akkerbouwers laten zien dat het ook anders kan. Wel zelf een handje helpen, maar ruimte laten voor de natuur.

Gemeente Leudal
Op vele manieren probeert de gemeente bewoners en bedrijven mee te krijgen in het beleid om de natuur in de gemeente weer ruimte te geven en bermen daarbij in te zetten. Ze werken samen met IVN Roermond en de Studiegroep Leudal.

Gemeente Leeuwarden (maaiteam buitendienst)
De gemeente Leeuwarden is al jaren bezig om de biodiversiteit in bermen en grasvelden te verhogen. Niet alleen voor de flora, maar ook voor de fauna. Bermen worden gezien als onderdeel van een groter geheel.

Meer informatie

Tekst: De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling