Tegemoetkomingen in faunaschade gestegen naar 55 miljoen euro

BIJ12
5-JUN-2024 - Provincies keerden in 2023 voor ruim 55 miljoen euro uit aan tegemoetkomingen in faunaschade. Dat is 23 procent meer dan in 2022, toen bijna 45 miljoen euro werd uitbetaald. Het aantal aanvragen voor tegemoetkomingen steeg van bijna 7.700 naar circa 8.500.

BIJ12 keert de tegemoetkomingen in faunaschade uit namens de provincies en publiceert nu de cijfers over 2023. Deze cijfers zijn gebaseerd op de beschikbare gegevens op 13 maart 2024. Het schadejaar loopt van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023. In die periode hebben alle provincies samen voor 55.170.586 euro aan tegemoetkomingen uitbetaald gekregen. De meeste schade werd veroorzaakt door ganzen aan grasland. De uitgekeerde schade was het grootst in de provincies Fryslân (15.373.901 euro) en Noord-Holland (15.115.645 euro).

Verklaringen voor de stijging

De stijging van faunaschade is onder andere te verklaren doordat een aantal provincies geen gebruik meer kan maken van de landelijke vrijstelling op bepaalde diersoorten. Daarnaast zijn de grasprijzen gestegen en zijn er meer aanvragen ingediend.

Infographic landelijke cijfers faunaschade 2023

Landelijke vrijstelling

Sinds 2023 kunnen grondgebruikers in de provincies Fryslân, Noord-Holland en Zuid-Holland voor meer diersoorten tegemoetkomingen in faunaschade aanvragen. In deze provincies is het niet meer mogelijk om onder andere de kauw, zwarte kraai en houtduif te bestrijden. Daarom worden in deze provincies tegemoetkomingen uitbetaald voor schade veroorzaakt door deze diersoorten. Voornamelijk de houtduif heeft in 2023 flinke schade veroorzaakt bij de groententeelt. Daarom staat de houtduif op nummer zes in de landelijke top tien van schadeveroorzakende dieren. Bloemkool, sla en broccoli staan in de landelijke top tien van schade aan gewassen en diersoorten.

Prijs voorjaarsgras

De stijging in faunaschade wordt ook deels veroorzaakt door de hogere prijs van voorjaarsgras. De drogestofprijs van voorjaarsgras steeg met 10 procent, van 31 cent per kilo in 2022 naar 34 cent per kilo in 2023. Als ganzen graslanden kaal grazen, moet een boer vervangend voer voor zijn koeien kopen. De prijs van het gras dat door faunaschade verloren is gegaan, wordt berekend aan de hand van de marktwaarde van vervangend voer.

Meer aanvragen

Het aantal aanvragen voor tegemoetkomingen steeg met circa 10 procent. Grondgebruikers dienen steeds vaker meerdere aanvragen per jaar in voor tegemoetkomingen in faunaschade. BIJ12 vermoedt dat dit komt doordat grondgebruikers, al dan niet met professionele hulp, steeds beter de weg vinden voor het aanvragen van een tegemoetkoming.

Ook zijn er het afgelopen jaar meer wolvenaanvallen geweest op landbouwhuisdieren, zoals schapen. In 2023 bedroeg de totale tegemoetkoming in wolvenschade 353.292 euro. In 2022 was dat 296.932 euro. De wolf bracht afgelopen jaar de meeste schade toe in de provincies Drenthe, Fryslân en Gelderland. De schade door wolven is in een infographic in beeld gebracht.

Monitor Faunaschade

Via de Monitor Faunaschade zijn de faunaschadecijfers te vinden per provincie, diersoort, gewas en jaartal. Via het bronbestand van de Ruimtelijke Monitor Faunaschade zijn deze gegevens te vinden per wildbeheereenheid.

Meer informatie

Tekst & foto: BIJ12
Infographic: BIJ12 / Ocelot Ontwerp