zomereik eikels

Natuurjournaal 20 november 2024

Nature Today
20-NOV-2024 - Het natuurjournaal staat vandaag in het teken van de Boomfeestdag. Dit jaar zullen ongeveer honderdduizend kinderen een boom planten.

De zomereik geeft ieder bos meer biodiversiteit. Deze boom, die honderden jaren kan leven, is misschien wel de meest 'biodiverse' soort van Nederland. De boom biedt onderdak aan honderden andere dier- en plantensoorten. Vaak hoor je dat al aan de naam: eikenpage, eikvaren, eikenvuurzwam of eikenkroondonswants, de lijst is eindeloos. Het vliegend hert voelt zich er thuis, net als talloze soorten galwespen en kevers, maar ook tal van mossen, schimmels en paddenstoelen die samenleven met de eik. Je vindt ze op de schors, in de boomkroon, tussen de bladeren, in holtes en in het wortelstelsel. Een eik van een paar honderd jaar oud is een ecosysteem op zich. 

Net als de eik is de linde belangrijk voor de biodiversiteit

De linde staat erom bekend heel oud te kunnen worden. De linde van Sambeek zou wel eens de oudste boom van Nederland kunnen zijn. In Nederland kennen we van nature twee vormen van de linde, namelijk de winterlinde (Tilia cordata) en de zomerlinde (Tilia platyphyllos). Van oudsher is lindehout geliefd bij mensen, vandaar dat er nauwelijks nog van nature lindes voorkomen in onze bossen. Je vindt ze vaker in de buurt van dorpen en steden, waar ze door mensen aangeplant zijn. Net als de eik is de linde belangrijk voor veel andere soorten. In de bloeitijd komen veel insecten op de zoete honinggeur af. Bovendien is de linde een goede bodemverbeteraar, onder lindes vind je relatief veel bodemleven. Het blad van de linde wordt namelijk gemakkelijk verteerd door onder andere regenwormen. Dit zorgt voor een luchtige bodem met voldoende voedingsstoffen. 

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga