Twee jongen wolven

Nieuw wolventerritorium naast Nederlandse grens

Wolven in Nederland, Zoogdiervereniging
31-JUL-2018 - Gisteren is er nieuws naar buiten gekomen dat op 20 kilometer van de Nederlandse grens, in de buurt van het Duitse Meppen, 6 wolvenwelpen zijn geboren. Op het moment dat er welpen worden geboren, is er sprake van een gevestigde wolvenroedel. In heel Nedersaksen, de Duitse Bondsstaat welke grenst aan Noord-Nederland, leven nu 16 roedels en 4 paartjes (nog zonder jongen).

Wat zo bijzonder is, is de afstand tot Nederland met deze roedel. De roedel heeft zich gevestigd op slechts 20 kilometer van de Nederlandse grens. Een roedel heeft gemiddeld een territorium van zo’n 200 vierkante kilometer. Hierdoor is het goed mogelijk dat deze roedel ook een deel van Nederland als leefgebied gebruikt. De meeste Duitse deelstaten kiezen ervoor om actief (met subsidie) vee te beschermen binnen een straal van 30 kilometer van vastgestelde territoria. In dit geval zouden Nederlandse gebieden hierbinnen vallen. Preventiemaatregelen zijn onder andere het plaatsen van schrikdraad rondom schapen en het inzetten van kuddewaakhonden, beide maatregelen dragen ertoe bij dat de schapen meer met rust worden gelaten door wolven. 

De provincies zijn momenteel bezig met het uitbreiden van het Operationeel Draaiboek Wolf. In het aangepaste draaiboek wordt beschreven hoe om te gaan met gesettelde wolven, wolvenparen en roedels. Het samenwerkingsverband Wolven in Nederland draagt hier aan bij.

Tekst: Joliene Wennink, Wolven in Nederland
Foto: Jeroen Kloppenburg