Wolf nabij Barger-Compascuum

Wolf op ‘niet-bestaande’ grens bij Drenthe

Zoogdiervereniging
19-MRT-2018 - Woensdag 14 maart 2018 heeft een wolf het oostelijke deel van Drenthe bezocht. Het dier wandelde overdag over akkers in de buurt van Barger-Compascuum. Hierbij heeft deze wolf diverse keren de, in het landschap onzichtbare, landsgrens overgestoken. Om het dier voldoende rust te gunnen is besloten dit bericht met enkele dagen vertraging naar buiten te brengen.

De waargenomen wolf komt vermoedelijk uit Duitsland. De wolf is eerst door Jans en Gerda Hoogland bij Emmer-Compascuum gezien en enige tijd later heeft Gerda het dier samen met natuurfotograaf Annie Snijder-van Oosten gezien nabij Barger-Compascuum. Annie had als natuurfotograaf de camera in de aanslag, zodat uitstekende foto's en films gemaakt konden worden. Dankzij deze duidelijke beelden hebben experts van Wolven in Nederland met zekerheid vast kunnen stellen dat de waarneming een heuse wolf betreft.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

De op 14 maart 2018 waargenomen wolf op de grens van Drenthe en Nedersaksen (Bron: Annie Snijder-van Oosten)

De meeste mensen die in Nederland een wolf hebben gezien verhalen hier vaak zeer enthousiast over bij Wolven in Nederland. Ook voor deze waarnemers was het een hele bijzondere ervaring. Zo schrijft Gerda: “hij is gewoon te mooi....” en vult Annie aan: “ben er nog onder de indruk van”.

In de afgelopen maanden zijn bij Wolven in Nederland diverse meldingen binnengekomen van ‘wolfachtige’ dieren waarvan via experts of door DNA-analyse vast is komen te staan dat het daadwerkelijk wolven zijn geweest. In vergelijking met eerdere jaren is er in 2018 duidelijk sprake van een toename, zowel in aantal meldingen als in het aantal vastgestelde wolven. Deze toename van wordt gevoed door de gestage groei van de Duitse wolvenpopulatie. Sinds de eerste wolvenroedel zich in 2000 vestigde in het oosten van Duitsland, is de Duitse populatie gegroeid naar circa 60 roedels in het winterseizoen van 2016/2017. Dit resulteert steeds vaker in meldingen en waarnemingen van wolven in Nederland, zoals ook uit onderstaande tabel blijkt.

Tabel: Zekere waarnemingen van wolven in Nederland

Periode Type waarneming Regio
Maart 2015 zichtwaarnemingen (foto’s & film) Drenthe - Groningen
Augustus 2016 zichtwaarneming & DNA Beuningen (Ov)
Maart 2017 verkeersslachtoffer Hoogeveen (Dr)
September 2017 zichtwaarneming (foto’s) Veluwe
November 2017 verkeersslachtoffer Kloosterhaar (Ov)
Dec 2017 – Jan 2018 GPS-zender en DNA-sporen Ov – Dr – Gld – Limb – N-Br
Februari 2018 zichtwaarneming (foto’s) Bergentheim (Ov)
Februari 2018 zichtwaarneming (foto’s & film) Gelderland & Utrecht
Maart 2018 zichtwaarneming (foto’s & film) Emmer-Compascuum, Drenthe

Regelmatig komen meldingen van ‘wolfachtige dieren’ binnen bij Wolven in Nederland. Bij een deel van deze waarnemingen kunnen we noch bevestigen, noch ontkrachten dat het hierbij om een wolf gaat. Omdat wolven over het algemeen ook nog eens schuwe dieren zijn, is er dus een goede kans dat Nederland nog vaker bezocht worden door zwervende dieren. Van permanente vestiging, dus een wolf die een territorium start, is echter nog geen sprake. Wel is er vrijwel zeker sprake van de ‘permanente aanwezigheid’ van een zwervende wolf in Nederland, met name in de oostelijke provincies.

Indien je in het gebied loopt waar wolven zijn, dan is de kans heel erg klein dat je een wolf te zien krijgt. Wolven vormen geen gevaar voor mensen zolang ze met rust worden gelaten en niet in het nauw worden gedreven. Houd daarom altijd afstand van een wolf als je er één ziet. Maak daarnaast indien mogelijk foto- en filmmateriaal, en geef dit zo snel mogelijk door aan Wolven in Nederland.

Meer informatie

Tekst: Leo Linnartz, Glenn Lelieveld en Maurice La Haye, Wolven in Nederland
Foto en film: Annie Snijder-van Oosten (leadfoto: wolf nabij Barger-Compascuum)