Willem van Hemmen - Primair

Willem van Hemmen, vlinderbeheerder van het jaar 2020

De Vlinderstichting
7-MRT-2020 - Tijdens de Landelijke Vlinderdag riep De Vlinderstichting Willem van Hemmen uit Gasselte, uit tot ‘Vlinderbeheerder 2020’. In 1972 nam hij voormalige landbouwgrond in Drenthe in beheer. Het gebied veranderde in bloemrijk grasland met veel vlinders. De vlinderdag vond plaats op zaterdag 7 maart in de Junushoff in Wageningen. Meer dan 600 vlinder- en libellenliefhebbers kwamen hier bij elkaar.

Al in 1972 begon de kersverse beheerder van het jaar, samen met zijn vrouw, aan de ontwikkeling van de natuur op voormalige landbouwgrond bij Gasselte in Drenthe. Uiteindelijk was er meer dan vijf hectare bloemrijk grasland onder hun beheer. Er ontstond variatie en het werd een zeer bloemrijk gebied waar allerlei planten, die zeldzaam waren geworden in Drenthe, zich weer konden vestigen. Zo kwamen er veel orchideeën tot bloei, maar ook valkruid, parnassia en klokjesgentiaan. Het beheer was kleinschalig en zorgde voor veel variatie waar ook de vlinders zo van houden. Op het terrein zijn vanaf 1972 maar liefst 40 soorten dagvlinders gezien: een enorm aantal. Het is een prachtig voorbeeld van particulier initiatief waarmee veel bereikt kan worden voor biodiversiteit in het algemeen, en vlinders in het bijzonder. Voorafgaand aan de onderscheiding kregen de aanwezigen de film ‘het vlinderparadijs van Willem van Hemmen’ te zien. Hierin komt hij uitgebreid aan het woord over wat hem ertoe brengt om zoveel tijd, geld en energie te steken in zijn paradijs.

Willem van Hemmen uit Gasselte: vlinderbeheerder 2020

Het ‘Vlinderparadijs van Willem van Hemmen’ is een film van Tim Visser en Sander van Iersel van ‘Wild Step’. ‘Wild Step’ is een onafhankelijk productiebedrijf gespecialiseerd in het maken van natuurfilms. Ze laten de kijkers de zeer diverse wilde planeet zien waarop we leven, maar ook de mensen die opstaan ​​om deze te beschermen. Eén daarvan is Willem van Hemmen, vlinderbeheerder 2020. Deze titel wordt jaarlijks door De Vlinderstichting verleend aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de bescherming van vlinders in zijn of haar gebied. Vorige vlinderbeheerders waren: Pauline Arends (2015, Staatsbosbeheer), Jurgen Couckuyt (2016, Vrijwillig beheerder Natuurpunt), Luc Knijnsberg (2017, PWN), Jos Berends (2018, Limburgs Landschap) en Fons Mandigers (2019, Natuurmonumenten).

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Tim Visser en Sander van Iersel, Wild Step (stills uit de film)