Blauwalg

Geef blauwalg door met de Bloomin’ Algae-app

Wageningen Environmental Research, Wageningen University & Research
9-JUL-2021 - In de zomer teisteren blauwalgen ons oppervlaktewater. Blauwalgen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Officiële zwemwaterlocaties worden vaak goed in de gaten gehouden, maar blauwalgen bloeien ook op plekken waar veel minder of geen toezicht is. Daarom hebben wetenschappers van Wageningen University & Research een gratis app ontwikkeld waar je nu zelf blauwalg kunt melden.

De wetenschappers vragen geïnteresseerden om de gratis Bloomin' Algae-app te downloaden en details van vermoedelijke blauwalgenbloei te melden met een foto. Blauwalgen zijn te herkennen aan een blauwgroene tot roodbruine verfachtige laag die drijft op het wateroppervlak. Ze kunnen van nature voorkomen in vijvers, meren, rivieren, reservoirs en kanalenen en giftig zijn voor iedereen die besmet water inslikt of er huidcontact mee heeft. Mensen die in contact komen met de blauwalgen, zoals zwemmers en surfers, kunnen last krijgen van huiduitslag, braken, diarree, koorts of spier- en gewrichtspijn. Bloei van blauwalgen kan sterfte van vissen, watervogels, paarden, honden en andere dieren veroorzaken.

Foto sturen via app

De nieuwe app moet helpen om het waarschuwingsproces te versnellen, zodat de risico’s voor mens en dier worden beperkt. Ingezonden gegevens zijn direct beschikbaar om te bekijken op een kaart in de app. Een team van blauwalgdeskundigen zal deze snel verifiëren en de persoon die de waarneming heeft gemeld informeren of het blauwalgen zijn of niet. App-gebruikers kunnen ook meldingen van bevestigde bloei van blauwalgen in oppervlaktewater in hun omgeving instellen. De Bloomin’ Algae-app biedt nu nog geen volledig overzicht van alle blauwalglocaties in Nederland, maar alleen van die locaties die via de app gemeld worden.

Snelle, vroege waarschuwing

"Met de app kunnen we sneller waarschuwen voor blauwalgen. Dit helpt watersportliefhebbers, hondenbezitters en anderen om veilig van de natuurlijke omgeving te kunnen genieten,” aldus Miquel Lurling, blauwalgdeskundige van Wageningen University & Research. “Ook draagt het bij aan het krijgen van een beter beeld van de omvang van schadelijke blauwalgenbloei in Nederland”. Lurling zegt dat blauwalgen verward kunnen worden met een bedekking door eendenkroos, ingewaaide pollen, bloesem en met draadalg. Het Wageningse team heeft extra training gekregen van experts uit het Verenigd Koninkrijk, waar de Bloomin’ Algae-app door het UK Centre for Ecology & Hydrology (UKCEH) is ontwikkeld en al enige tijd succesvol draait. De Bloomin' Algae-app is nu dus ook in het Nederlands beschikbaar.

Bloomin' Algae-app

Download de Bloomin' Algae-app gratis op Google Play en de App store (app van het UK Centre for Ecology and Hydrology). U kiest in de app voor ‘Nederlands’.

Kijk meer informatie over blauwalg de website van de Wageningen University & Research.

Tekst en foto's: Miquel Lurling, Wageningen University & Research