Lederschildpad op tropisch legstrand (de Nicobaren)

Reusachtige schildpadden in aantocht

Stichting RAVON
28-AUG-2011 - In Engeland zijn dit jaar al ruim twintig lederschildpadden waargenomen. Traditioneel is de nazomer een periode waarin deze gigantische reus, ze kunnen wel vijfhonderd kilo zwaar worden, ook in de Nederlandse kustwateren kan worden aangetroffen en RAVON doet dan ook een oproep om waarnemingen te melden.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

In Engeland zijn dit jaar al ruim twintig lederschildpadden waargenomen. Traditioneel is de nazomer een periode waarin deze gigantische reus, ze kunnen wel vijfhonderd kilo zwaar worden, ook in de Nederlandse kustwateren kan worden aangetroffen en RAVON doet dan ook een oproep om waarnemingen te melden.

Lederschildpad op tropisch legstrand (de Nicobaren) (foto: K. Shanker)De lederschildpad (Dermochelys coriacea) is de grootste van alle zeeschildpadden en na de krokodillen en de Komodo-varaan ook een van de grootste reptielen ter wereld. Uniek is dat deze dieren hun lichaamstemperatuur deels kunnen reguleren door interne spierwarmte, daar waar de meeste reptielen volledig afhankelijk zijn van stralings- en omgevingswarmte. Het schild is bovendien zwart, zwemmend aan de oppervlakte benutten ze efficiënt vrijwel elk zonnestraaltje om hun lichaam op te warmen. Door deze speciale aanpassingen kan de soort ook in koudere streken doordringen. In het voorjaar wordt de lederschildpad vooral aangetroffen rond de tropische legstranden (Frans-Guiana en de Cariben), maar tussen juli en oktober reist de schildpad zo'n 6.000 kilometer naar onder andere de wateren rond Engeland en Bretagne (Fr.), waar ze op zoek gaan naar hun favoriete voedsel: kwallen. Sommige dieren zwemmen dan ook de Noordzee op en kunnen dan langs onze kusten worden waargenomen.

De populaties in de Atlantische Oceaan lijken langzaam te groeien als gevolg van een betere bescherming van de legstranden. In de Stille Oceaan en de Indische oceaan gaat de soort helaas nog steeds achteruit.

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Foto: K. Shanker