Traliestinkzwam opent zich in 3 minuten

Nederlandse Mycologische Vereniging
15-FEB-2012 - Met behulp van speciale technieken is het mogelijk de ontwikkeling van een paddenstoel versneld te laten zien, maar hoe doe je dat zelf? Vincent Schoutsen legt uit hoe hij de vijf dagen durende ontplooiing van de Traliestinkzwam vastlegde in een drie minuten durend filmpje.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Met behulp van speciale technieken is het mogelijk de ontwikkeling van een paddenstoel versneld te laten zien, maar hoe doe je dat zelf? Vincent Schoutsen legt uit hoe hij de vijf dagen durende ontplooiing van de Traliestinkzwam vastlegde in een drie minuten durend filmpje.

Traliestinkzwam (foto: Vincent Schoutsen)Het afgelopen jaar zijn verschillende malen korte filmpjes te zien geweest van vliegende insecten en vogels gemaakt met een hogesnelheidscamera. Door deze insecten en vogels te filmen bij een snelheid van 600 beeldjes per seconde en deze daarna zo’n 12 maal vertraagd af te draaien, is prachtig te zien hoe de 'acteurs' hun vliegkunsten uitvoeren. Wat zich anders te snel afspeelt voor onze ogen, is zo haarscherp in beeld gebracht.

Zoals vogels en insecten ons te snel af kunnen wezen, zijn paddenstoelen ons te langzaam af. Toch is ook hier een technische oplossing voor, zoals het onderstaande filmpje laat zien. Een Traliestinkzwam die zich langzaam ontwikkelt omgeven door langssuizende slakken en ander bodemleven. De auteur van het filmpje vertrouwde mij het recept toe.

Opgestelde camera bij de Traliestinkzwam (foto: Vincent Schoutsen)

Vincent Schoutsen: "Koppel een 'intervalometer' aan je camera. Je kunt deze zo instellen dat er na een bepaalde tijd (seconden, minuten, uren) een foto wordt gemaakt. In mijn situatie maakte de camera iedere minuut een foto en flits. Een flits, omdat ook in het donker gefotografeerd werd. De camerabatterij is na 300 foto’s leeg. Daarom heb ik gebruik gemaakt van een adapter waarbij je, met een aansluiting op het lichtnet, de batterij kan vervangen. Hierbij wordt het aantal opnamen niet beperkt door de batterij, maar door het geheugenkaartje in de camera. Op basis van eerdere ervaringen had ik verwacht dat de ontplooiing van de paddenstoel binnen 2 dagen zou plaats vinden. Het duurde echter 5 dagen, waarin 5300 foto's zijn gemaakt. Ik heb de laatste 3000 voor de film gebruikt. Op de eerste 2000 foto's gebeurde nagenoeg niets, maar dat weet je niet van tevoren."

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

"Het filmpje werd gemonteerd in een bekend fotobewerkingsprogramma en vervolgens ge-upload. De gebruikte camera is een Canon Eos 500D met een 100 mm Canon macrolens. Het resultaat is zeker voor herhaling vatbaar."

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's en filmpje: Vincent Schoutsen