Peppelfranjehoed

Zeer zeldzame franjehoed gespot in Gelderland

Nederlandse Mycologische Vereniging
31-AUG-2011 - Onlangs werd er een Peppelfranjehoed gevonden langs het riviertje de Berkel in de Achterhoek. Met een vijfde vondst van deze paddenstoel sinds 1990 blijft het een ernstig bedreigde soort in Nederland. Ook in de ons omringende landen wordt zij weinig gespot door paddenstoelenliefhebbers.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op [publicatiedatum]

Onlangs werd er een Peppelfranjehoed gevonden langs het riviertje de Berkel in de Achterhoek. Met een vijfde vondst van deze paddenstoel sinds 1990 blijft het een ernstig bedreigde soort in Nederland. Ook in de ons omringende landen wordt zij weinig gespot door paddenstoelenliefhebbers.

Met alle populieren die Nederland telt zou je verwachten dat de Peppelfranjehoed (Psathyrella populina) hier vaker gezien zou worden. Peppel is een ander woord voor populier en ook het populina in de wetenschappelijke naam verwijst naar deze boom. De Peppelfranjehoed is ook een redelijk opvallende paddenstoel doordat ze in bundels verschijnt en de hoeden van de paddenstoelen tussen de drie en de vijf centimeter in doorsnee zijn.

Peppelfranjehoed (foto: Jan Dieker)

Tegenwoordig wordt deze toch al zeer zelden gevonden paddenstoel steeds minder gevonden, waardoor ze de status van ernstig bedreigd in de Rode Lijst Paddenstoelen (2008) heeft veroverd. Een twijfelachtige eer. Onlangs werd deze paddenstoel in een berm langs de Berkel (Achterhoek, Gelderland) gevonden. Het was de vijfde vondst in Nederland sinds 1990. De Peppelfranjehoed stond in een fraaie bundel op wat grove schorssnippers van een waarschijnlijk enkele jaren geleden gerooide populier. Ook in de ons omringende landen wordt de paddenstoel weinig gevonden

Franjehoeden zijn over het algemeen moeilijk op naam te brengen paddenstoelen, maar deze soort is daar een uitzondering op. Met een naam als Peppelfranjehoed zou je denken dat er geen twijfel over bestaat bij welke boom deze soort gevonden wordt, maar dat is niet zo. Zo is deze soort in Engeland verscheidene malen op een Iep gevonden.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto: Jan Dieker, Nederlandse Mycologische Vereniging