Watercrassula

Opnieuw aandacht voor invasieve waterplanten

FLORON
31-JUL-2011 - Wie de inheemse flora goed kent zal eventuele nieuwkomers onder de planten snel onderscheiden. De vele plantenkenners die als vrijwilliger voor FLORON in ons land actief zijn, spelen daarom een belangrijke rol in de signalering van exoten. In haar speurtocht naar invasieve exoten maakt de nVWA daar dankbaar gebruik van.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Wie de inheemse flora goed kent zal eventuele nieuwkomers onder de planten snel onderscheiden. De vele plantenkenners die als vrijwilliger voor FLORON in ons land actief zijn, spelen daarom een belangrijke rol in de signalering van exoten. In haar speurtocht naar invasieve exoten maakt de nVWA daar dankbaar gebruik van.

Watercrassula, een van de planten uit de veldgids invasieve waterplanten (foto: Wout van der Slikke)Floristen hebben een exoot relatief snel in de smiezen. De nieuweling zelf is dan wellicht nog niet bij naam bekend, wel valt op dat hij afwijkt van het gebruikelijke repertoire. Wie zijn omgeving regelmatig afspeurt naar de planten die er voorkomen, ontwikkelt daarvoor een scherpe blik. Een nieuwe soort trekt bij hem of haar nu eenmaal sneller de aandacht, dan bij iemand voor wie het gros van wat hij ziet ‘nieuw’ is.

Toch blijkt telkens weer dat, ook voor ‘nieuwe’ soorten, enige voorkennis bijdraagt aan het nog sneller waarnemen van een soort. Vooral datgene, waarvan je weet dat het ‘te koop’ is, krijgt in het veld voldoende aandacht. En wordt daardoor ook waargenomen.

Vanuit die gedachte hebben de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en FLORON de veldgids invasieve waterplanten onder de FLORON-vrijwilligers verspreid. Deze gids (een herdruk van de gids uit 2010) brengt enkele tientallen nieuwkomers onder de waterplanten in beeld. Sommige daarvan hebben hun invasieve karakter in ons land al stevig getoond. Berucht is bijvoorbeeld Grote waternavel, die hele sloten overwoekerde. Waterschappen moesten de plant tegen hoge kosten laten verwijderen. Andere soorten, zoals Hydrilla en Verspreidbladige waterpest, zijn uit onze omgeving nog niet of nauwelijks bekend. In andere landen waar ze zich recent vestigden, veroorzaakten ze echter regelmatig problemen.

FLORON vraagt iedereen daarom waarnemingen van deze soorten door te geven via telmee.nl of waarneming.nl. En nu maar hopen dat het, ondanks heel veel kijken, op dit vlak toch best stil blijft …

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON