Eikapsels van een Wulk, Oosterschelde

De Wulken zijn er vroeg bij dit jaar

Stichting ANEMOON
27-NOV-2011 - De winterperiode is voor meerdere mariene dieren bij uitstek de periode om voor nakomelingen te zorgen. De Wulk, een van onze grootste huisjesslakken van het zoute water, is in december meestal de eerste die met het afzetten van eikapsels begint. Twee weken geleden echter hebben sportduikers bij Zierikzee op circa 15 meter diepte al de eerste eikapsels aangetroffen. Dat is extreem vroeg. Opvallend, want het water is zeker nog niet zo ver afgekoeld als normaal in december.

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON [land] op [publicatiedatum]

De winterperiode is voor meerdere mariene dieren bij uitstek de periode om voor nakomelingen te zorgen. De Wulk, een van onze grootste huisjesslakken van het zoute water, is in december meestal de eerste die met het afzetten van eikapsels begint. Twee weken geleden echter hebben sportduikers bij Zierikzee op circa 15 meter diepte al de eerste eikapsels aangetroffen. Dat is extreem vroeg. Opvallend, want het water is zeker nog niet zo ver afgekoeld als normaal in december.

Wulken zijn huisjesslakken die algemeen op onze kust voorkomen. Ze worden ongeveer elf centimeter hoog en zeven centimeter breed. Het zijn echte rovers die in de zeebodem op zoek gaan naar onder andere kleine schelpdieren die ze op een speciale manier kunnen verschalken. Zij benutten, net als zoveel andere zeedieren, de winter om zich voort te planten. Daarvoor trekken ze in de herfst massaal naar de ondiepe kustwateren. Vooral in de Oosterschelde is dat schouwspel door sportduikers goed te volgen.

Wulk op zoek naar een geschikte partner in Oosterschelde (foto: Peter H. van Bragt)

Dit jaar is voor de Wulken een echt topjaar want ze komen hier nu massaal voor. Allemaal op zoek naar een geschikte partner. Met de huidige aantallen is het vinden van een partner niet zo moeilijk. Er zijn dan ook al veel parende Wulken gezien. Het is vaak grappig om te zien hoe de logge Wulken op de zeebodem in elkaar verstrengeld met het oeroude liefdesritueel hun geslachtscellen naar elkaar overbrengen.

Wulken verstrengeld in hun liefdesritueel, Oosterschelde (foto: Peter H. van Bragt)

Dit jaar zijn de eerste eikapsels van de Wulken al twee weken geleden in de buurt van Zierikzee op de bodem van Oosterschelde aangetroffen. Normaal worden de eerste eikapsels echter pas rond de eerste of tweede week van december in de Oosterschelde aangetroffen. Waarom de Wulken hun eikapsels dit jaar eerder afzetten is onduidelijk.

Eikapsels van meerdere Wulken, Oosterschelde (foto: Peter H. van Bragt)

Net als met het vinden van het eerste kievitsei, vormt het vinden van de eerste eikapsels van de Wulk een emotioneel moment voor menig sportduiker. Het is het signaal dat de winter nu toch echt voor de deur staat en onze kustwateren voor velen van hen te koud geworden zijn om nog door te duiken. De duikspullen worden goed gespoeld en gedroogd en gaan dan de kast in. Het wachten is op het voorjaar als er weer een stijgende lijn in de zeewatertemperatuur is waar te nemen. Maar deze duikers missen dan de fraaie unieke winterse natuurfenomenen die we onder water kunnen waarnemen. Zoals de komst en voortplanting van de Snotolven, de voortplanting van de Zeedonderpadden, Botervisjes en Slakdolfjes. Daar zullen we de komende maanden zeker nog op terug komen. In mei legt iedere vogel een ei, behalve de Koekoek, Griet en dus ook de Wulk niet, die leggen in de meimaand niet.

Tekst en foto’s: Peter H. van Bragt, Stichting Anemoon.