Fokprogramma steur in Bordeaux

Steur terug in Nederland

ARK Rewilding Nederland
6-APR-2012 - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaat in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland de steur herintroduceren in de Rijn. In mei worden ruim 40 gekweekte steuren in de Kaliwaal bij Nijmegen uitgezet. Die zwemmen dan richting de Rijn.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaat in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland de steur herintroduceren in de natuur. In mei worden ruim 40 gekweekte steuren uit Frankrijk in de Kaliwaal bij Nijmegen uitgezet. Die zwemmen dan richting de Rijn.

Steur (foto: Bram Houben)Door onder andere vervuiling en overbevissing is deze soort hier in de jaren '50 uitgestorven.
De Atlantische steur brengt zijn volwassen leven grotendeels op zee door, maar trekt voor de voortplanting de rivieren op. De meeste onvolwassen dieren blijven dicht onder de kust en in het estuarium, de overgang van rivier naar zee. Over volwassen steuren is veel minder bekend. Sommige steuren maken zwerftochten van duizenden kilometers, maar de meesten gaan niet verder dan enkele honderden kilometers van de riviermonding. Alleen als al deze plekken weer van voldoende kwaliteit zijn en bereikbaar zijn, dan heeft deze soort weer een kans in de Rijn. Na jaren van grote inspanning is de Rijn herstellend en schoner dan voorheen. Veel oorzaken van het bijna uitsterven zijn inmiddels verdwenen. De terugkeer van de imposante steur kan een geweldig symbool worden voor het herstel van de Rijn.

Het uitzetten van de steur maakt deel uit van de festiviteiten rondom het 50-jarig bestaan van het WNF.

Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Foto's: Bram Houben, ARK