Huismoeder van eerste plaats verdrongen

De Vlinderstichting
1-DEC-2011 - Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht is op een paar honderd locaties in Nederland onderzoek gedaan naar nachtvlinders. Door ruim 2000 deelnemers werden meer dan 10.000 nachtvlinders geteld. De zwarte-c-uil verdrong de huismoeder van de eerste plaats.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht is op een paar honderd locaties in Nederland onderzoek gedaan naar nachtvlinders. Door ruim 2000 deelnemers werden meer dan 10.000 nachtvlinders geteld. De zwarte-c-uil verdrong de huismoeder van de eerste plaats. 

Op honderden plaatsen werden nachtvlinders gelokt (foto: Kars Veling)De Nationale Nachtvlindernacht vond plaats op 2 en 3 september 2011. De meeste gegevens zijn nu verwerkt en de eerste conclusies kunnen worden getrokken. Het was een heerlijke avond voor nachtvlinders: niet teveel wind en tot ver in de nacht een hoge temperatuur. Op veel plaatsen kwam het kwik de hele nacht niet onder de vijftien graden. Op bijna alle locaties werd een lichtinstallatie opgezet. Hierbij zorgt een felle lamp, die voor een laken wordt gehangen, voor een desoriëntatie bij nachtvlinders. Ze komen op het licht af en landen op het laken, waarna ze goed te bekijken en op naam te brengen zijn. Daarnaast werd ook op veel plekken gestroopt. Hierbij wordt een zoete stof, waaraan ook alcohol is toegevoegd, op bomen gesmeerd. Vlinders komen er op af en zuigen met hun lange roltong van de zoetigheid.

Enkele feiten van de NNN 2011 op een rijtje:
Aantal deelnemers: ruim 2000
Aantal locaties: 374
Aantal exemplaren macrovlinders: 10.264
Aantal exemplaren microvlinders: 1962
Aantal soorten macronachtvlinders: 268
Aantal soorten micronachtvlinders: 167

Veel belangstelling op de nachtvlinderlocaties (foto: Kars Veling)

 De toptien van de Nachtvlindernacht in 2011, met als winnaar de zwarte-c-uil (foto: Kars Veling)

Nog net in de toptien: taxusspikkelspanner (foto: Kars Veling)Het leek erop dat de huismoeder (Noctua pronuba), net als voorgaande jaren ook dit jaar weer het meest zou worden gezien, maar met een kleine voorsprong staat in 2011 de zwarte-c-uil (Xestia c-nigrum) op de eerste plaats. Wel is de huismoeder op meer locaties gezien dan de zwarte-c-uil, maar het totaal aantal getelde vlinders was net iets kleiner. Opvallend is dat van de huismoeder en de zwarte-c-uil beide meer dan 1300 exemplaren zijn waargenomen, en dat er een gapend gat van zo’n 800 zit naar de nummer drie in de lijst, de bruine snuituil (Hypena proboscidalis). De complete lijst waarnemingen is te vinden op de site van de Nationale nachtvlindernacht. De volgende Nationale NachtvlinderNacht wordt gehouden op 22 juni 2012.

 

Tekst: Willem Ellis, EIS-WVF & Mathilde Groenendijk en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting