Prooioverdracht boomvalk: mannetje heeft prooi net overgedragen aan vrouwtje die ermeen naar jongen vliegt

Boomvalken hebben nog jongen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
9-AUG-2011 - Terwijl de meeste vogels zich opmaken voor de najaarstrek, heeft een enkele soort nu nog jongen en niet zonder reden. Een van die soorten is de boomvalk. Boomvalken voeden hun jongen met jonge zwaluwen en die zijn er nu volop.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 9 augustus 2011

Terwijl de meeste vogels zich opmaken voor de najaarstrek, heeft een enkele soort nu nog jongen en niet zonder reden. Een van die soorten is de boomvalk. Boomvalken voeden hun jongen met jonge zwaluwen en die zijn er nu volop.

Prooioverdracht boomvalk. Boven: een mannetje komt aanvliegen met een prooi (in dit geval een muis) in zijn snavel en draagt hem over aan het wijfje; midden: het wijfje vliegt met de prooi naar de jongen; onder: een jong heeft de prooi ontvangen (foto’s: Koos Dansen)De boomvalk is een slanke valk met scherpe boemerangvleugels, vergelijkbaar met die van een gierzwaluw. Gemaakt om pijlsnel door het luchtruim te jagen. Jagen doen ze veelvuldig, op libellen maar ook op zwaluwen en gierzwaluwen. Om een gierzwaluw in volle vlucht te kunnen pakken moet je wel heel snel kunnen zijn. 

Nu eigenlijk alle gierzwaluwen al weer vertrokken zijn naar Afrika moeten boomvalken op zoek naar andere prooien om de hongerige magen van de jongen te vullen. Met alleen libellen lukt dat niet zo heel goed. Gelukkig zijn er nu aan het einde van het broedseizoen volop jonge zwaluwen. Die jonge zwaluwen kunnen nog niet zo goed vliegen als hun ouders, dus zijn ze een welkome prooi voor de boomvalken. 

Heel logisch dus eigenlijk dat de boomvalken nu nog jongen hebben. Binnenkort zijn alle zwaluwen, minus de enkeling die ten prooi viel aan een boomvalk, weer vertrokken. Gelukkig zijn de jonge boomvalken dan vliegvlug en kunnen ze mee op trek naar Afrika.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto's: Koos Dansen