Beverkalender februari: bevers op het ijs

Zoogdiervereniging
28-FEB-2012 - Hoewel bevers in de winterperiode normaliter uitsluitend in het donker actief zijn, is er een winterse situatie waarbij ze ook regelmatig overdag te zien zijn. Als het dusdanig koud wordt dat het water bevriest en er een dikke ijslaag wordt gevormd, dan worden opvallend vaak bevers overdag op het ijs waargenomen. Ook afgelopen ijsperiode was dit weer het geval. Waarom bevers dan juist overdag actief worden is niet helemaal duidelijk, maar heeft mogelijk te maken met de beschikbaarheid van het voedsel en met de temperatuur.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Hoewel bevers in de winterperiode normaliter uitsluitend in het donker actief zijn, is er een winterse situatie waarbij ze ook regelmatig overdag te zien zijn. Als het dusdanig koud wordt dat het water bevriest en er een dikke ijslaag wordt gevormd, dan worden opvallend vaak bevers overdag op het ijs waargenomen. Ook afgelopen ijsperiode was dit weer het geval. Waarom bevers dan juist overdag actief worden is niet helemaal duidelijk, maar heeft mogelijk te maken met de beschikbaarheid van het voedsel en met de temperatuur.

In gebieden waar jaarlijks in de winter het water bevriest, leggen bevers grote voedselvoorraden aan. In Nederland, met onze kwakkelwinters, leggen de bevers meestal geen voedselvoorraad aan, omdat ze doorgaans overal wel bij voedsel kunnen komen. Als het dan eens echt vriest en er is geen voedselvoorraad, dan zijn ze mogelijk genoodzaakt om ook overdag naar voedsel te zoeken.

Bever op het ijs (foto: Wilco Busstra)

Wat daarbij waarschijnlijk meespeelt is dat het bij strenge vorst dusdanig koud is dat het de bevers veel energie kost om zich buiten hun warme hol of burcht te begeven. Misschien stellen ze dat uit totdat de temperatuur overdag wat omhoog is gegaan.

Jaar van de Bever
De Zoogdiervereniging heeft 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de Bever. Dit jaar zal elke maand een bericht verschijnen over activiteiten of gedrag dat typerend is voor de betreffende maand. In februari: bevers op het ijs. Kijk voor meer informatie over het Jaar van de Bever op www.jaarvandebever.nl.

Afbeelding: Zoogdiervereniging

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Wilco Busstra
Afbeelding: Zoogdiervereniging