Waarnemingen direct in het veld invoeren via een App

Sovon Vogelonderzoek Nederland
25-OKT-2011 - Notitieboekjes kunnen in de kast blijven dankzij Obsmapp en WebObs. Afgelopen maanden hebben SOVON Vogelonderzoek Nederland en Waarneming.nl (in samenwerking met Alex Kwak en Allart Kooiman) hard gewerkt aan een mobiele invoersoftware voor de Android. Aan het einde van de zomer werd deze fraaie Android App. gepubliceerd. Enkele weken daarna kwam een HTML5 App. voor de andere mobiele apparaten, zoals de Iphone beschikbaar. De beide applicaties zijn gedoopt tot ObsMapp en WebObs.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 25 oktober 2011

Afgelopen maanden hebben SOVON Vogelonderzoek Nederland en Waarneming.nl (in samenwerking met Alex Kwak en Allart Kooiman) hard gewerkt aan mobiele invoersoftware voor de Android. Aan het einde van de zomer werd deze fraaie Android App gepubliceerd. Enkele weken daarna kwam een HTML5 App voor de andere mobiele apparaten, zoals de iPhone beschikbaar. De beide applicaties zijn gedoopt tot ObsMapp en WebObs.

WebObsObsMapp is een Android App (https://market.android.com/details?id=org.obsmapp) waarmee je alle waarnemingen rechtstreeks in het veld kunt invoeren. De waarnemingen worden automatisch gekoppeld aan de huidige tijd en de GPS-locatie. Dus nooit meer gedoe met het uitpluizen van je opschrijfboekjes achteraf!

WebObs is een webapplicatie (http://m.webobs.org) die het mogelijk maakt je waarnemingen van flora en fauna on- en offline vast te leggen, zonder dat je een Android hebt. Zo is het voor iedereen mogelijk om in het veld snel en met een nauwkeurige positie waarnemingen op te slaan. WebObs is uitstekend geschikt voor alle moderne systemen zoals iPhone, Android en Blackberry. Zodra je de webapplicatie bezoekt wordt deze automatisch offline beschikbaar gemaakt. Dus ook als je geen verbinding hebt, kun je waarnemingen doorgeven door je browser te openen en naar http://m.webobs.org te gaan.

Voor beide programma’s geldt dat je heel eenvoudig achteraf je waarnemingen naar een van de gekoppelde portals (www.waarneming.nl, www.observado.org en www.waarnemingen.be) kunt uploaden. Dit is mogelijk in het veld door gebruik te maken van je mobiele internetverbinding, of bijvoorbeeld thuis via een WiFi-netwerk. In de toekomst worden de Apps ook geschikt gemaakt voor het doorgeven van tellingen in het kader van de SOVON-meetnetten.

Tekst: Gerard Troost en Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland