vleermuiskast Vivara

Nieuwe vleermuiskasten gepresenteerd

Zoogdiervereniging
5-DEC-2011 - Vleermuizen zoeken hun verblijfplaatsen in onder meer gebouwen, groeves of bomen. Maar een aantal soorten hebben ook baat bij door mensen gemaakte vleermuiskasten. De Zoogdiervereniging en Vivara Natuurbeschermingsproducten hebben in het Jaar van de Vleermuizen een serie nieuwe vleermuiskasten ontwikkeld.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Vleermuizen zoeken hun verblijfplaatsen in onder meer gebouwen, groeves of bomen. Maar een aantal soorten hebben ook baat bij door mensen gemaakte vleermuiskasten. De Zoogdiervereniging en Vivara Natuurbeschermingsproducten hebben in het Jaar van de Vleermuizen een serie nieuwe vleermuiskasten ontwikkeld.

Gewone grootoorvleermuis (foto: Rob Koelman)Vleermuizen kunnen niet zelf een verblijfplaats maken. Ze gebruiken bestaande plekjes zoals gaten in bomen en zolders, kelders of spleetvormige ruimten in gebouwen. Met vleermuiskasten kunnen we vleermuizen een extra verblijfplaats bieden. Vooral individuele mannetjes of kleine groepjes vleermuizen gebruiken graag een vleermuiskast. Als paarplaats in het najaar, of gewoon om de dag in door te brengen. De meeste gangbare vleermuiskasten zijn echter te klein en te temperatuurgevoelig om de jongen groot te brengen of in te overwinteren.

Verschillende soorten vleermuizen stellen verschilllende eisen aan een verblijfplaats. Dat verschilt bovendien tussen de seizoenen. Sommige soorten kruipen graag in een nauwe spleet en anderen hangen liever op een kluitje in een holte. Er zijn daarom twee type kasten: platte en ruime kasten. Vleermuizen die normaal in spouwmuren wonen, zoals de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis, zitten graag in platte kasten. Boombewonende vleermuizen, zoals gewone grootoorvleermuis of rosse vleermuis, wonen liever in ruime kasten.

In het kader van het Jaar van de Vleermuizen hebben de Zoogdiervereniging en Vivara Natuurbeschermingsproducten een nieuwe serie vleermuiskasten ontwikkeld. Deze kasten hebben allemaal eigenschappen die voor specifieke soorten en/of functies geschikt zijn. Vleermuiskasten vormen nooit een volledige vervanging voor verblijfplaatsen in gebouwen, bomen of ondergrondse ruimtes, maar vormen wel een welkome aanvulling. Bovendien kun je vleermuizen dicht bij huis krijgen, wat gewoon erg leuk is!

Vleermuiskast (foto: Vivara)

Via deze link komt u bij de vleermuiskasten die voortkomen uit de bijzondere samenwerking tussen de Zoogdiervereniging en Vivara Natuurbeschermingsproducten. Meer informatie over vleermuizen en het gebruik van vleermuiskasten vindt u in de brochure die de Zoogdiervereniging heeft uitgebracht.

Jaar van de Vleermuizen
Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa is 2011 het Jaar van de Vleermuizen. Met een publiekscampagne vraagt de Zoogdiervereniging aandacht voor deze voor veel mensen onbekende en mysterieuze, maar wel beschermde en uiterst nuttige vliegende zoogdieren.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto’s: Rob Koelman, ZoogdierverenigingVivara natuurbeschermingsproducten