boommarter ROLLIN VERLINDE

Boommarters Harderbos vallen ten prooi aan verkeer

6-DEC-2011 - Vorige week is op de Karekietweg in het Harderbos een boommarter doodgereden. Daarmee staat de teller dit jaar alweer op vier. Ook vele andere dieren vielen op deze plek al ten prooi aan het verkeer.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vorige week is op de Karekietweg in het Harderbos een boommarter doodgereden. Daarmee staat de teller dit jaar alweer op vier. Ook vele andere dieren vielen op deze plek al ten prooi aan het verkeer.

Maatregelen noodzakelijk
Boommarter (foto: Rollin Verlinde)In de afgelopen maanden raapten boswachters van Natuurmonumenten meerdere hazen en konijnen, een bunzing, een roerdomp en zelfs een bever van het asfalt. Natuurmonumenten wil graag met gemeente en provincie in gesprek over eventuele maatregelen om de hoge verkeerssterfte onder dieren terug te dringen.

Triest record
Samen met de boommarters die in juni, september en vorige week werden doodgereden, vormt het nieuwe verkeersslachtoffer een triest record. "Met de inrichting en het beheer van het bos wordt juist veel rekening gehouden met soorten als de boommarter en het is erg jammer dat er nu weer een ten prooi gevallen is aan het verkeer’, aldus boswachter Ruben Kluit.

Bruine boomliefhebber
De boommarter is al enkele jaren een vaste bewoner van het Harderbos en brengt daar in oude roofvogelnesten en dode bomen jongen groot. Het dier heeft een chocoladebruine vacht met een roomgele keelvlek en een lange volle staart. Boommarters jagen in bomen op eekhoorns en andere kleine dieren. Ze zijn vooral in de schemering of 's nachts actief.

Zoeken naar oplossing
Natuurmonumenten maakt zich zorgen over het grote aantal verkeersslachtoffers onder dieren. De Karekietweg lijkt steeds drukker te worden en er wordt met hoge snelheid gereden. En dat terwijl de weg dwars door het natuurgebied Harderbos loopt. De natuurorganisatie wil daarom graag met gemeente en provincie om de tafel om te kijken wat er gedaan kan worden om dit probleem op te lossen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Rollin Verlinde, Zoogdiervereniging