Logo Natuurbericht.be wesp

Natuurbericht.be sluit eerste trimester succesvol af

28-OKT-2011 - Op 1 juli 2011 lanceerde Natuurpunt Studie haar eerste natuurbericht op www.natuurbericht.be. Omdat dit concept van snelle, laagdrempelige, vaak seizoensgebonden natuurinfo in Nederland een groot succes bleek, had Natuurpunt Studie deze formule naar Vlaanderen gehaald. Een goeie keuze, zo blijkt. Na vier maand telt de websites 1.000 abonnees en zijn de natuurberichten op korte tijd alomtegenwoordig in de digitale en analoge media.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

Op 1 juli 2011 lanceerde Natuurpunt Studie haar eerste natuurbericht op www.natuurbericht.be. Omdat dit concept van snelle, laagdrempelige, vaak seizoensgebonden natuurinfo in Nederland een groot succes bleek, had Natuurpunt Studie deze formule naar Vlaanderen gehaald. Een goeie keuze, zo blijkt. Na vier maand telt de websites 1.000 abonnees en zijn de natuurberichten op korte tijd alomtegenwoordig in de digitale en analoge media.

Intussen werd er al aardig wat gepubliceerd. De Vlaamse ploeg bracht al 49 eigen natuurberichten, verdeeld over een aantal populaire soortgroepen. Vooral insecten+ werden goed bedeeld met 16 berichten, op de voet gevolgd door vogels (10), vlinders (9), zoogdieren (5), amfibieën en reptielen (4), paddenstoelen (3), planten (1) en strand en zee (1). Enkel de Vlaamse vissen en libellen wachten nog op een eerste schrijfsel.

De top vijf van de meest gelezen berichten ziet er als volgt uit:
                             1) Aapjes roepen weer in het Vlaamse riet
                             2) Springende Bultrug 'Thorny' gefilmd voor Belgische kust
                             3) Welkom Wolf?
                             4) Goldrush voor lijster
                             5) Vlieg eet pad levend op

Negen berichten werden al meer dan 1.000 keer aangeklikt en op de betere dagen haalt de site een kleine 600 unieke bezoekers, en dat pas vier maand na de lancering! Natuurpunt Studie toonde zich vooralsnog met 24 bijdrages de productiefste leverancier. Bij de opstart was de doelstelling echter duidelijk: dit forum wou natuurnieuws en groene weetjes brengen voor maar ook door onze achterban. Na vier maand lijkt dit al behoorlijk te lukken: al elf werkgroepen kropen in de pen. De Belgische Arachnalogische Vereniging Arabel leidt met vijf spinneschrijfsels de ranking, zilver gaat gedeeld naar de Vleermuizenwerkgroep en de Wilde bijen- en wespenwerkgroep Aculea (beide met drie bijdrages), brons naar Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep.

De reacties uit het veld zijn ongemeen positief. Vooral de media lijkt deze formule van laagdrempelige groene info wel te smaken. Totnogtoe werden maar liefst 20 van de 49 eigen berichten opgepikt door het persagentschap BELGA. Misschien toont dit ook wel aan dat www.natuurbericht.be een lacune vult in het medialandschap: originele, korte, bevattelijke, vlot geschreven bijdrages over actuele verschijnselen in de natuur.

Het concept zit dus goed. De komende maanden proberen we verder om meer vrijwilligers en werkgroepen bij dit verhaal te betrekken.  Wie een bijdrage wil aanleveren, kan dit steeds melden aan natuurbericht@natuurpunt.be en dan wordt door de redactie, samen met jou, bekeken hoe die melding kan leiden tot een natuurbericht. Laat dus maar komen en vergeet vooral niet om kennissen, vrienden en collega's warm te maken om zich ook op deze gratis nieuwtjes te abonneren! We houden je op de hoogte wanneer we de kaap van 2.000 abonnees hebben overschreden.

Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie